Καμία νέα αίτηση για τις 100 δόσεις – Στο 5% όλα τα επιτόκια

Καμία νέα αίτηση για τις 100 δόσεις – Στο 5% όλα τα επιτόκια
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανείγγηλε πιθανές αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ.

Περιουσιολόγιο από τον Νοέμβριο και νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό αποτελούν τα επόμενα βήματα κατά της φοροδιαφυγής, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Όσον αφορά το Περιουσιολόγιο, ο υπηρεσιακός υπουργός διαβεβαίωσε πως οι ελεγκτικές Αρχές δεν θα εστιάσουν σε «μικρές και μεσαίες» περιπτώσεις αδήλωτων στοιχείων -όπως ένα χωράφι- αλλά θα κυνηγήσουν τα «μεγάλα φαινόμενα» πολιτών που επί χρόνια απέκρυπταν περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.

Προσέθεσε ότι θα υπάρξουν και επόμενες εφαρμογές του Περιουσιολογίου, και συνεπώς οι μικρομεσαίοι που δεν θα δηλώσουν αμέσως το σύνολο της περιουσίας τους θα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν στη συνέχεια.

Σχετικά με τις αδήλωτες καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι η νέα Βουλή θα δώσει κίνητρα και εκπτώσεις ώστε να πείσει τους καταθέτες να δηλώσουν τα χρήματά τους. Επανέλαβε ότι πέραν μιας φορολογικής επιβάρυνσης δεν θα υπάρξει άλλος κίνδυνος για όσους κατέχουν νόμιμα ποσά.

Αντίθετα, αποσαφήνισε πως η αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων δεν θα απαλλάξει από τυχόν ποινικές διώξεις όσους έκρυβαν μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες (π.χ. λαθρεμπόριο), καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για αμιγώς φορολογική αλλά ποινική υπόθεση, η οποία αφορά τη Δικαιοσύνη.

Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ και 100 δόσεις

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως από τον Οκτώβριο, αφού δηλαδή εκδοθούν τα εκκαθαριστικά για το 2015, θα πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος με στόχο την αναδιαμόρφωση του φόρου ώστε να επιτυγχάνονται μεν οι συμφωνημένοι εισπρακτικοί στόχοι αλλά να εφαρμόζονται δικαιότερα περιουσιακά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε επίσης πως πρέπει να τεθούν κριτήρια με βάση το εισόδημα, τη συνολική ακίνητη περιουσία και την κοινωνική κατάσταση (πχ ανεργία) του κάθε φορολογούμενου. Ακόμα, είπε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο, αλλά και η διάρκεια κατά την οποία είναι άδειο.

Ερωτηθείς για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 100 δόσεις, ο κ. Αλεξιάδης επαναβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις και ότι όλα τα επιτόκια θα πάνε στο 5%.

Διευκρίνισε ωστόσο πως άτομα που θα διαπιστωθεί ότι στην πραγματικότητα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους θα πρέπει να δικαιολογήσουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, και εφόσον δεν μπορούν να το κάνουν, θα βγουν από αυτή.