«Καμπανάκι» του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη

«Καμπανάκι» του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη
Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2020 βλέπει το ΔΝΤ από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαιτίας του εμπορικού πολέμου έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι οι υφιστάμενοι δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και οι απειλές για νέους θα αφαιρέσουν μισή ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2020.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των 20 περισσότερο ανεπτυγμένων και αναπτυσσομέρνων χωρών(G20), στην Ιαπωνία το Σαββατοκύριακο. Όπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ,  η φορολόγηση του συνόλου της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών- ΗΠΑ και Κίνας- όπως απειλεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, θα οδηγήσει σε «εξαφάνιση» 455 δισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ– μια απώλεια μεγαλύτερη από την οικονομία της Νοτίου Αφρικής.

«Αυτές είναι  πληγές μπορούν να αποφευχθούν» αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ανάρτησή της σε blog του Ταμείου. «Πώς; Αίροντας τα εμπορικά εμπόδια που τοποθετήθηκαν πρόσφατα και αποφεύγοντας νέα εμπόδια οποιασδήποτε μορφής», επισημαίνει.

Στην εαρινή του έκθεση, το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο μεταξύ των προκλήσεων τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ύφεσης εξαιτίας της κλιμακούμενης σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης.