Καρατζαφέρης: Ζήτησα από τον Παπαδήμο «Plan B» με Σαμαρά και Παπανδρέου παρόντες

Καρατζαφέρης: Ζήτησα από τον Παπαδήμο «Plan B» με Σαμαρά και Παπανδρέου παρόντες
œ Ò˘ËıÔıÒ„¸Ú ÀÔıÍ‹Ú –··‰fiÏÔÚ (2ƒ), Ô Ҹ‰ÒÔÚ ÙÔı À¡œ” √È˛Ò„ÔÚ  ·Ò·ÙÊ·ˆ›ÒÁÚ (¡), Ô Ҹ‰ÒÔÚ ÙÁÚ Õƒ ¡ÌÙ˛ÌÁÚ ”·Ï·Ò‹Ú (2¡) Í·È Ô Ҹ‰ÒÔÚ ÙÔı –¡”œ  √È˛Ò„ÔÚ –··Ì‰Ò›Ôı (ƒ) Í·Ù‹ ÙÁ Û˝ÛͯÁ Ù˘Ì ÔÎÈÙÈÍ˛Ì ·Ò˜Á„˛Ì Ôı ÛÙÁÒflÊÔıÌ ÙÁÌ  ı‚›ÒÌÁÛÁ, ÙÁÌ  ıÒÈ·Ífi 29 …·ÌÔı·ÒflÔı 2012, ÛÙÔ Ã›„·ÒÔ Ã·ÓflÏÔı, ¡–≈/Ö≈/¡–≈/Ö≈/á—…¡ á—œ√…¡ÕÕ«

Ο τέως κυβερνητικός εταίρος μίλησε για τις διαβουλεύσεις του 2011 και τις κρίσιμες στιγμές για τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, είπε ότι τον Νοέμβριο του 2011 παρουσία των Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Παπανδρέου πρότεινε στον πρωθυπουργό plan B, προκειμένου «να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι».

«Τους είπα ρε παιδιά μήπως πρέπει να φτιάξουμε μία ομάδα να μελετήσει ένα plan B να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι; Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπαδήμος, ο οποίος είναι τεχνοκράτης, ανεξαρτήτως πόσο άρεσε ή όχι σε κάποιους, λέει ότι μόνο να το αποφασίσουμε θέλουμε 6-9 μήνες να το υλοποιήσουμε. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Λέω, ακόμα περισσότερο, αν χρειαζόμαστε 6-9 μήνες ας έχουμε κάνει τα προκαταρκτικά μήπως χρειαστεί, μήπως μας επιβάλουν να φύγουμε, μήπως βρεθούμε στο κενό. Μην βρεθεί 9 μήνες χωρίς νόμισμα η χώρα. Κι έγινε μία συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας

Στο ερώτημα ποιοι ήταν παρόντες ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Σαμαράς, Παπανδρέου, εγώ και ο κ. Παπαδήμος. Ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν, προσετέθη στην παρέα αυτή λίγο αργότερα, μετά από μερικές ημέρες. Οι άλλοι δύο δεν είδα να παίρνουν θέση. Τότε δεν κατάλαβα γιατί δεν πήραν θέση σε αυτή τη συζήτηση που έγινε. Και το εξήγησαν εν συνεχεία: από τις προσδοκίες που είχε ο καθένας για την προσωπική του εξέλιξη, αλλά ο Παπαδήμος ήταν προετοιμασμένος. Έδωσε μία απάντηση που σαφώς είχε μελετήσει το θέμα. Είπε χρειάζομαι 6-9 μήνες από την ώρα που θα το αποφασίσουμε και γι’ αυτό είπα εγώ ας γίνει η επιτροπή και ας προετοιμαστούμε να θέλουμε το λιγότερο δυνατό διάστημα. Αυτό ήταν το plan B που είχαμε εισηγηθεί τότε στην κυβέρνηση Παπαδήμου».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτό που λέει ο κ. Καρατζαφέρης «είναι ότι ο ίδιος είχε προτείνει κάποια στιγμή σε μια συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου να εκπονηθεί ένα σχέδιο σε περίπτωση ανάγκης», επισημαίνοντας ότι «ο κ. Παπαδήμος είπε ότι τέτοιο σχέδιο απαιτεί πολλούς μήνες», και τόνισε:

«Δεν ήμουν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ήμουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Δεν έγινε καμία συζήτηση, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση απόντος του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, γιατί τα θέματα αυτά είναι κατ’ εξοχήν ζητήματα υπουργείου Οικονομικών και ΤτΕ».

Συνεχίζοντας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Και να κάνω μια απλή διάκρισης που είναι θεμελιώδης. Είναι άλλο πράγμα μια χώρα να έχει σχέδιο προστασίας χρηματοπιστωτικής, χρηματοοικονομικής της χώρας, και είναι και άλλο μια κυβέρνηση με τη βοήθεια αλλοδαπών ιδιωτών να εκπονεί σχέδιο καταστροφής της χώρας. Γιατί εδώ δεν επρόκειτο για ένα Plan B, εάν μας συνέβαινε κάτι κακό, που δεν το θέλουμε, να ξέρουμε τι να κάνουμε, πρόκειται για ένα plan X που ήταν ένα εναλλακτικό πολιτικό σενάριο με επιλογή και βούληση των κυβερνώντων ή έτσι τουλάχιστον το είχε καταλάβει ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Γκάλμπρεϊθ».