«Καρφιά» Τσακαλώτου κατά Σόιμπλε για ανταγωνιστικότητα και πλεονάσματα

«Καρφιά» Τσακαλώτου κατά Σόιμπλε για ανταγωνιστικότητα και πλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητηριο με θέμα : Η Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον - Μιά ματιά στο Μέλλον, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Δημοσιονομική ανάσα για την ανάπτυξη, ζήτησε ο ΥΠΟΙΚ, κάνοντας έμμεση αναφορά στις γερμανικές απαιτήσεις.

Πρόταση να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, και η μια μονάδα (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) να δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση στις χώρες που ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου θα χρησιμοποιείται για κοινωνικούς λόγους, ενώ από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την ανάπτυξη. «Εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Eurogroup νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα».

Όπως επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος μετά από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Είπε ότι χωρίς να κλείσει η β’ αξιολόγηση δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος. Και χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση και η χώρα να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, ή το πολύ στις αρχές του 2018.

Ο υπουργός είπε ότι έχουμε τρεις μεγάλες ενότητες:

1) Οι μεταρρυθμίσεις και η κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για το 2017- 2018. Τόνισε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο χρόνο είναι χωρίς προηγούμενο, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της Πολιτείας. Είπε ότι το ΔΝΤ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα, «αλλά δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτός ο σκεπτικισμός». Ανέφερε ότι στα εργασιακά «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015, ότι η Ελλάδα θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα, είπε ότι και η ομόφωνη γνώμη της «Επιτροπής Σοφών» ήταν υπέρ των κυβερνητικών θέσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

Ο υπουργός άσκησε κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Να μην θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει και μειωμένα δικαιώματα. Δεν είναι σωστό δεοντολογικά. Ο λόγος που θέλουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα καλά της ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο λόγος για τις φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην ανάπτυξη.

2) Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο υπουργός είναι ότι το 2018 υπήρχε ένα κενό, λόγω της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που έπρεπε να καλυφθεί. Η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ.

Ανέφερε ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη στην Ελλάδα ανά άτομο άνω των 65 ετών είναι στο 65% της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο 55% της Γερμανίας. «Άρα δεν είμαστε γενναιόδωροι, είμαστε από τους χαμηλότερους σε αυτόν τον τομέα. Και η ανάπτυξη δεν μπορεί να πάει χέρι- χέρι με την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τόνισε.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019- 2020, ανέφερε ότι και η Ελλάδα και το ΔΝΤ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. «Λέει το ΔΝΤ ότι αυτή είναι και η δική του ανάλυση, διότι δημιουργεί ύφεση και λιτότητα. Αλλά το ΔΝΤ λέει και ότι εάν οι Έλληνες συμφωνήσουν για υψηλά πλεονάσματα, θα τους αναγκάσουμε για περισσότερα μέτρα. Αυτή τη θέση, ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη δεν θα τη θεωρούσε θαρραλέα. Αντί να τα βάλουν με τους μεγάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστέκονται σε μέτρα για το χρέος, τα βάζουν με μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι σε αδύναμη θέση», πρόσθεσε.

3) Για το χρέος, είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση μετά την 5η Δεκεμβρίου για τα μεσοπρόθεσμα- μακροπρόθεσμα. «Πρόθεσή μας είναι οι τρεις ενότητες να δέσουν μαζί, για να μπορεί να πάρει το ΔΝΤ την απόφασή του».

Ο υπουργός κατέληξε ότι λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευρωζώνη περνά χρυσές στιγμές. Και ένας από τους λόγους είναι ότι αποδεικνύει πως δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και προτιμά «να κλωτσά τον τενεκέ». «Εάν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. Επιτυχία είναι όταν δίνεις σε μια χώρα έναν καθαρό διάδρομο και όταν δείχνεις στον λαό ότι οι λύσεις τον περιλαμβάνουν».