Κασσελάκης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν αποτυχία στις ευρωεκλογές

Κασσελάκης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν αποτυχία στις ευρωεκλογές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται στους συνέδρους του κόμματος, κατά τη διάρκεια της τέταρτης μέρας των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που πραγματοποιείται στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ διεξάγεται από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Tae Kwon Do, με κεντρικό σύνθημα «Προοδευτική Αντεπίθεση Τώρα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο κόμμα.

«Σας καλώ όλοι να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε όχι με βάση αυτό που θα θέλαμε, αλλά με βάση την πραγματικότητα που έχουμε απέναντι μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία στο Συνέδριο.

Τόνισε ότι «ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης μας αν και από μακριά ζητά νέα κάλπη για πρόεδρο. Η συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι μου. Πώς γίνεται να τη ζητάει ο νυν πρόεδρος, ο τέως πρόεδρος και υπάρχει ήδη κι άλλη υποψηφιότητα για πρόεδρος, και πώς αλήθεια θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από μία απόφαση ματαίωσης εκλογών για να κρατήσω τη θέση μου, θα ήταν σα να δίνω φωνή στην εσωστρέφεια αντί να μιλήσουν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να τερματιστεί η εσωστρέφεια μια για πάντα».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης είπε ότι άλλαξε την ώρα της ομιλίας του για να απευθυνθεί στους συνέδρους τώρα, «γιατί τώρα είναι η ώρα για όλα η τίποτα». «Από χθες σύνεδροι που νοιάζονται, πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτη ανιδιοτέλεια, μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου. Το εκτιμώ ειλικρινά πάρα πολύ. Μία συντρόφισσα η Αθήνα δακρύζοντας πριν αποχωρήσω χθες το βράδυ με πλησίασε με αγκάλιασε και μου ζήτησε να μην πάμε σε νέες εκλογές προέδρου. Μου ζήτησε να προστατέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά μου, ειλικρινά», είπε. Πρόσθεσε ότι «δίπλα στην Αθήνα, δίπλα σε τόσους από σας βουλευτές και στελέχη μας που επίσης πονούν το ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με απόλυτη ανιδιοτέλεια, δηλώνουν ότι ‘δε χρειάζεται εκλογές, έχουμε πρόεδρο τον εμπιστευόμαστε και προχωράμε’. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου. Επιτρέψτε μου όμως να σας εξηγήσω γιατί αυτό δυστυχώς δεν γίνεται», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Κασσελάκης διάβασε το εξής: «‘Αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε νέα εκλογική συρρίκνωση μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξη μας, στα μέρη μας». «Αυτό είναι απόσπασμα από την προχθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα», επισήμανε.

«Θέλω να ξέρετε ότι θα σεβαστώ ό,τι αποφασίσετε. Αλλά εγώ την αλήθεια μου εδώ μέσα θα την πω», τόνισε.

Εν συνεχεία διάβασε επίσης: «Οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. ‘Ακουσα το Δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντηση μου σε αυτή την πρόκληση είναι ότι είμαι παρούσα». «Αυτό είναι απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία της συντρόφισσας μας Όλγας Γεροβασίλη», ανέφερε.

«Δώστε καθαρές λύσεις τώρα, εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου, ώστε ο νικητής να έχει χρόνο για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, για ανοικτό ορίζοντα για τις εθνικές εκλογές, για να συγκροτήσει τον βαθιά πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς ασφυκτικές προσθεσμίες, χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες, χωρίς αυθαίρετους όρους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία του στο Συνέδριο.

Στην ομιλία του που προηγήθηκε ο κ. Κασσελάκης επικαλέστηκε την παρέμβαση Τσίπρα όπως και την υποψηφιότητα που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη ενώ επιτέθηκε στα στελέχη που δεν τον στηρίζουν τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσε: «Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί που ήλθαμε από όλη την Ελλάδα απέναντι σε εκείνους που ήρθαν εδώ και κάθονται στις πρώτες σειρές, δεν χειροκροτάνε και έφθασαν εδώ περνώντας από διαδρόμους και μυστικούς δείπνους; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε στην εσωκομματική δημοκρατία. Κάντε την καρδιά σας πέτρα και δώστε καθαρές λύσεις τώρα. Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου ώστε ο πρόεδρος να έχει ανοικτό ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες. Και να προχωρήσουμε στις άμεσες καταστατικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Αυτό θα δώσει μέλλον στο κόμμα. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλλουν την κλεψύδρα ανάποδα στις ευρωεκλογές ενώ θα προσπαθώ να κλείσω πληγές ετών, δεν μπορώ να γίνω. Εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Με την θέλησή σας με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τραντάξει τα οφίτσια και να φέρει την αναγκαία δομική διεύρυνση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα κερδίσει την διεφθαρμένη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αυτό τον ορίζοντα των εθνικών εκλογών σας ζητώ και την ίδια εξουσιοδότηση θα ζητήσω και για την Όλγα Γεροβασίλη αν κερδίσει εκείνη. Ώστε να έχει χρόνο και να αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη κυβέρνηση και να έχει την ξεκάθαρη εντολή ανανέωσης για μία σύγχρονη αριστερά που θα λύνει τα σύγχρονα προβλήματα. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας αλλά με τα χέρια λυμένα όχι δεμένα. Νέος πρόεδρος, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, ανάσα δημοκρατίας, αντεπίθεση τώρα απέναντι σε καίει σε ότι σου τρώει την ψυχή».

Απευθυνόμενος προς το σώμα του Συνεδρίου είπε: «Σηκωθείτε όρθιοι πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Εγώ είμαι εκείνος που δεν τιμά το κόμμα. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία (των ευρωεκλογών) για να πάμε πάλι στο ρινγκ. Και τι απαντάμε στους λίγους, σε εκείνους που έχουν σταυρώσει τα χέρια ενώ κάθονται στις πρώτες σειρές, και είναι οι ταγοί και εξεγείρονται και δεν ακούν εσάς που κάθεστε στις κερκίδες και δεν σας ρώτησαν για τίποτε; Τώρα είναι η ώρα, για όλα ή τίποτε. Μου ζητάτε να μην πάμε σε εκλογή, αυτό όμως δεν γίνεται. ‘Ακουσα την Πέμπτη τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος: ‘αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε συρρίκνωση να δώσουμε τον λόγο σε εκείνους που μας κρατάνε όρθιους, τα μέλη μας’. Δεύτερον άκουσα την Όλγα Γεροβασίλη ότι ‘οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα, άκουσα την πρόκληση του προέδρου δηλώνω παρούσα’. Σας καλώ να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε με αυτό που έχουμε απέναντι. Ο ιστορικός ηγέτης μας ζητά νέα κάλπη, η συντρόφισσα βάζει υποψηφιότητα απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητά ο νυν και ο πρώην πρόεδρος και να υπάρχει υποψήφιος και να μην γίνονται εκλογές; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από την απόφαση μη εκλογών και να διαιωνιστεί η εσωστρέφεια».

Συνεχίζοντας εξήγησε την απόφασή του: «Ζούμε αμφισβήτηση μηνών μέσω διαρροών. Προχθές μπήκα εδώ ολόκληρος πώς μπορώ να βγω την Κυριακή κομμένος κομματάκια. Λέτε πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από πέντε μήνες, κουραστήκαμε, όλο αυτή την δουλειά θα κάνουμε; Έχετε χίλια δίκια, εσείς ψηφίσατε αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειάζεται να φωνάξουμε δύο φορές για να ακούσουν οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική ακοή ας το κάνουμε. Αν την πρώτη φορά βγήκες σε ‘φύτεψαν’, δεύτερη φορά δεν βγαίνεις, την δεύτερη φορά βγαίνεις αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία και ανθίζεις».

Ακολούθως μπήκε στα διαδικαστικά: «Κάποιοι λένε “όχι στις 10 Μαρτίου εκλογές, σε ένα μήνα όπως προβλέπει το καταστατικό” και ενώ γνωρίζουν ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο που μπορεί να αποφασίσει επιτάχυνση των εκλογών. Ας δούμε τι ζητούν: Σήμερα είναι Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, σε ένα μήνα θα είναι 24 Μαρτίου, παραμονή εθνικής εορτής, άρα εκλογές στις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα δίχως αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από ένα μήνα διαφωνούντες στα κανάλια και μετά Πάσχα και μετά σε ευρωεκλογές για να μην μείνει τίποτε όρθιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: