Κατά 80% περιορίστηκε η χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ το 2018

Κατά 80% περιορίστηκε η χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ το 2018

Κατά 80% υπολογίζεται ότι περιορίστηκε η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ το 2018, πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους. Τούτο μεταφράζεται σε 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε σύγκριση με το 2017, επίδοση αν μη τι άλλο ικανοποιητική. Η μείωση της χρήσης αναμένεται να είναι μεγαλύτερη το επόμενο έτος, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος με το οποίο θα επιβαρύνεται κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς θα αυξηθεί από 0,04 ευρώ που είναι σήμερα σε 0,09 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, αλλά κυρίως εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σούπερ μάρκετ, ακόμη και στην περίπτωση που η χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί κατά 65%, αυτό μεταφράζεται σε χρήση 130-135 σακουλών ανά κάτοικο ετησίως. Πρόκειται για μείωση σημαντική μεν, αλλά με απόκλιση από τον στόχο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία 2015/720/Ε.Κ. για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών ενόψει μάλιστα της αύξησης του περιβαλλοντικού τέλους, το ΙΕΛΚΑ πραγματοποιεί, σε συνεργασία με εννέα αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Θανόπουλος, Μασούτης, MyMarket, Ok!Anytime Market, Praktiker, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης) σχετική ενημερωτική εκστρατεία. Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2018 και τον Ιανουάριο του 2019, και περιλαμβάνει διανομή ειδικού φυλλαδίου σε πάνω από 1.500 καταστήματα σούπερ μάρκετ με 24 ερωτήσεις – απαντήσεις για την εφαρμογή του μέτρου, καταχωρίσεις σε φυλλάδια προσφορών και λοιπά έντυπα, ανάρτηση ενημερωτικής αφίσας ενημέρωσης για τη νομοθεσία και προώθησης της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας σε πολλά καταστήματα σούπερ μάρκετ και, φυσικά, αξιοποίηση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.