Καταδικάστηκε ιδιοκτήτης υπηρεσίας που πουλούσε ψεύτικες κριτικές για επιχειρήσεις του Tripadvisor

Καταδικάστηκε ιδιοκτήτης υπηρεσίας που πουλούσε ψεύτικες κριτικές για επιχειρήσεις του Tripadvisor
epa06304368 The headquarters of TripAdvisor in Needham, Massachusetts, USA 02 November 2017. On 01 November 2017, TripAdvisor issued an apology to a sexual assault victim that used TripAdvisor forums to post warnings about a Mexican resort where she was raped in 2010, after they deleted those original postings. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών και το δικαστήριο τον διέταξε επίσης να καταβάλει περίπου 8.000 ευρώ σε έξοδα και αποζημιώσεις.

του David Meyer

Οι ψεύτικες αξιολογήσεις είναι μια μάστιγα στο Διαδίκτυο, αλλά σε πολλές εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες είναι και παράνομες. Για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορευτεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Και κάπως έτσι, ο ιδιοκτήτης μιας ιταλικής υπηρεσίας με την επωνυμία PromoSalento, η οποία πουλούσε θριαμβευτικές αξιολογήσεις στο TripAdvisor σε επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, πρόκειται να βρεθεί στη φυλακή.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών από δικαστήριο στο Λέτσε, στην περιφέρεια της Απουλίας. Το δικαστήριο τον διέταξε επίσης να καταβάλει περίπου 8.000 ευρώ σε έξοδα και αποζημιώσεις.

Όπως ανέφερε το TripAdvisor σε δήλωσή του σχετικά με την υπόθεση, η πλατφόρμα ειδοποιήθηκε αρχικά από διάφορες ιταλικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαβίβασαν στην εταιρεία τα email του ιδιοκτήτη της PromoSalento στα οποία προσφερόταν ο ίδιος να γράφει ψευδή σχόλια για να ενισχύσει την κατάταξή των επιχειρήσεων στην ιστοσελίδα.

Οι ερευνητές του TripAdvisor προσδιόρισαν την ταυτότητά του, συγκέντρωσαν αποδεικτικά στοιχεία, τιμώρησαν τις επιχειρήσεις που αγόραζαν τις υπηρεσίες του υποβαθμίζοντάς τες στην κατάταξη, και στη συνέχεια απευθύνθηκαν στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες ήδη είχαν αρχίσει να διερευνούν την υπόθεση χάρη σε μια ξεχωριστή καταγγελία.

Οι αστυνομικοί άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου ατόμου και το TripAdvisor εντάχθηκε στην υπόθεση ως ενάγων. Το δικαστήριο καταδίκασε τον απατεώνα τον Ιούνιο.

«Θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως μία απόφαση-ορόσημο για το διαδίκτυο», ανέφερε ο δικηγόρος του TripAdvisor, Brad Young, σε δήλωσή του. «Η ανάρτηση ψευδών σχολίων θεωρείτο πάντα απάτη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιον να πηγαίνει στη φυλακή εξαιτίας της εμπλοκής του στη συγκεκριμένη πρακτική».

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε μια νέα κοινοτική οδηγία που απαγορεύει το να παρουσιάζεται κάποιος ψευδώς ως καταναλωτής ενώ δεν είναι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο το TripAdvisor κατηγορήθηκε για χειραγώγηση αξιολογήσεων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέβαζε επανειλημμένα από την ιστοσελίδα της αρνητικές αξιολογήσεις όπου οι χρήστες αναφέρονταν σε σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους σε τουριστικά θέρετρα.