Καταψηφίζει η Γαλλία τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ- ΗΠΑ

Καταψηφίζει η Γαλλία τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ- ΗΠΑ
epa07158156 French President Emmanuel Macron (L) delivers a speech next to US President Donald J. Trump before the official lunch following the commemoration ceremony for the Centenary of the WWI Armistice of 11 November 1918, at the Elysee Palace, in Paris, France, 11 November 2018. World leaders have gathered in France to mark the 100th anniversary of the First World War Armistice with services taking place across the world to commemorate the occasion. EPA/JACQUES DEMARTHON / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι υπόλοιπες χώρες ενέκριναν κατ' αρχήν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία θα καταψηφίσει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες- αλλά δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο- την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ. Όλες οι υπόλοιπες χώρες ενέκριναν σήμερα κατ’ αρχήν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

«Πιθανότατα η Γαλλία θα είναι η μόνη που θα ψηφίσει κατά», παραδέχτηκε η γαλλική προεδρία, υπενθυμίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν μετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γαλλία πρόκειται να ενημερώσει για τις προθέσεις της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η τελική απόφαση πάντως λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία και δεν απαιτείται ομοφωνία των χωρών- μελών της ΕΕ.

Το Παρίσι εκτιμά εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ασκεί έντονες πιέσεις καθώς αρνείται να αναθεωρήσει την απόφασή του για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, ενώ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς και στα αυτοκίνητα. «Πώς να διαπραγματευτείς σ’ αυτό το πλαίσιο;», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δείτε ακόμη: «Πράσινο φως» από τους 28 της Ε.Ε. στην έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ