Καταργεί μνημόνιο και αποκρατικοποιήσεις ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Καταργεί μνημόνιο και αποκρατικοποιήσεις ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην τελετή παραλαβής του υπουργείου

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και της διαδικασίας περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ, κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής του υπουργείου από τον τέως υπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των διεθνών ενεργειακών σχέσεων σημειώνοντας «δεν προτιθέμεθα να είμαστε δορυφόροι κανενός», κάνοντας μια έμμεση νύξη στην χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης σχετικά με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο νέος υπουργός τόνισε την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρα, δηλώνοντας με έμφαση ότι «η κρίση χρέους δεν είναι στην ουσία κρίση χρέους, το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της ΕΕ, προκειμένου να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα, η πραγματική κρίση είναι η παραγωγική διάλυση και υποβάθμιση της χώρας».

Έστειλε μάλιστα, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα» .

Ο υπουργός δεν άφησε εκτός ατζέντας και την άμεση κατάργηση της διάσπασης και της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, με πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο που θα λειτουργεί με δημόσια χαρακτηριστικά, με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια, όχι κερδοσκοπικά. Αποτελεί το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι πρόκειται να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται στο στάδιο υποβολής προσφορών, αλλά και κάθε ιδιωτικοποίηση με όρους εκμετάλλευσης. Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, ανακοίνωσε, ότι το ποσοστό του Δημοσίου που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θα επιστρέψει στο Δημόσιο, το οποίο θα ασκήσει όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται από τη συμμετοχή του, ενώ ειδικότερα, για τον ΔΕΣΦΑ και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων ,παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο ζήτημα της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας στην αγορά καυσίμων, καθώς και στην ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και σε προσιτές τιμές για να δουλέψει ανταγωνιστικά η οικονομία και να ελαφρύνουν τα βάρη των νοικοκυριών.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις σημειώνοντας με έμφαση ότι το υπουργείο θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό, λαϊκό, δημόσιο συμφέρον. Με αφορμή, μάλιστα, την ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης. «Έχουμε προβλήματα, αλλά είμαστε ισότιμο μέλος και θέλουμε να έχουμε γνώμη» είπε. Η πρόθεση, από πλευρά κυβέρνησης, στήριξης των μικρών παραγωγών και στόχο να γίνει βιώσιμη η επένδυσή τους, αναφέρθηκε και στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Λαφαζάνης δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι στο ΥΠΕΚΑ η τελετή παράδοσης έγινε κανονικά, όπως επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός, πέρα από τις διαφορές και κατέληξε: «Τα λόγια είναι εύκολα, ελπίζουμε και στην πράξη να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».