Κατέρρευσε μεγάλη βρετανική εταιρεία με 43.000 εργαζόμενους

Κατέρρευσε μεγάλη βρετανική εταιρεία με 43.000 εργαζόμενους

Οι τράπεζες αρνήθηκαν να της χορηγήσουν περαιτέρω οικονομική στήριξη με χρέος και τις λοιπές της υποχρεώσεις να ανέρχονται στο 1,5 δισεκ. λίρες.

Η βρετανική εταιρία κατασκευών και υπηρεσιών Carillion κατέρρευσε τη Δευτέρα όταν οι τράπεζες αρνήθηκαν να της χορηγήσουν περαιτέρω οικονομική στήριξη, οδηγώντας την σε υποχρεωτική εκκαθάριση.

Η Carillion, που απασχολεί 43.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανόμενων 20.000 στη Βρετανία, παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών. Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να διατηρηθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από το προσωπικό της.

«Τις τελευταίες ημέρες δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για να στηρίξουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο και ως εκ τούτου, με βαθιά λύπη, φθάσαμε σε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος Φίλιπ Γκριν. «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Carillion, για τους συναδέλφους μας, τους προμηθευτές και τους πελάτες μας που με υπερηφάνεια εξυπηρετήσαμε τόσα χρόνια».

Η εταιρία, που έχει ιστορία 200 ετών, είναι μια από τις πολλές ιδιωτικές εταιρίες που λειτουργούν ως πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών στη Βρετανία. Η Carillion δέχθηκε πλήγμα από δαπανηρές καθυστερήσεις στις συμβάσεις και την πτωτική πορεία σε νέα της μονάδα. με αποτέλεσμα να ανακοινώσει μια σειρά από προειδοποιήσεις για την κερδοφορία της καθώς και ζημίες άνω του 1 δισεκ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο.

Το χρέος και οι λοιπές της υποχρεώσεις ανέρχονται στο 1,5 δισεκ. λίρες.

Στους πιστωτές της Carillion περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι RBS, Santander UK και HSBC.

«Είναι λυπηρό που η Carillion δεν μπόρεσε να βρει τις κατάλληλες χρηματοδοτικές λύσεις με τους δανειστές της, αλλά δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι οι φορολογούμενοι θα διασώσουν μια εταιρία του ιδιωτικού τομέα. Από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες προειδοποιήσεις για την κερδοφορία της τον Ιούλιο, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση…συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση παράλληλα με την εφαρμογή ισχυρών σχεδίων έκτακτης ανάγκης», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι. «Η πρωταρχική μας ευθύνη, όπως πάντα, είναι να είμαστε σε θέση να συνεχίζουμε την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών μας».

Έκτακτη παρέμβαση της κυβέρνησης

Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων (COBRA) συνεδρίαζει εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας προκειμένου να συζητήσει την υπόθεση της κατάρρευσης της Carillion, ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον.

Όταν ρωτήθηκε τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση για το πρόγραμμα στέγασης των μελών ενόπλων δυνάμεων που έχει ανατεθεί στην CarillionAmey, μετά την κατάρρευση της Carillion, ο Ουίλιαμσον είπε: “Θα συνεδριάσει η COBRA αργότερα σήμερα για να εξετάσει κάποια από τα πιο άμεσα ζητήματα”.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέφυγε να διευκρινίσει ποιοι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεδρίαση.

Έρευνα για την υπόθεση της Carillion και την πολιτική εξωτερικών αναθέσεων της κυβέρνησης σκοπεύει επίσης να διεξαγάγει μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Τζένκιν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων, η έρευνα αυτή “θα είναι ευρύτερη” και δεν θα αφορά μόνο την εν λόγω εταιρεία.