Κάτι τρέχει με τη γερμανική «ατμομηχανή»

Κάτι τρέχει με τη γερμανική «ατμομηχανή»

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους παρουσίασε η παραγωγή της βιομηχανίας της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη μείωσή της εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, υποδηλώνοντας ότι προς τα τέλη του έτους ίσως γίνει αισθητός ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η μείωση κατά 1,1% που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν η δεύτερη συνεχής μηνιαία πτώση, ενώ οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 0,5%.

Σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών του Σεπτεμβρίου, που οφείλονταν κυρίως στην πιο αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό, η μείωση της παραγωγής τροφοδοτεί τις εικασίες ότι η οικονομία ίσως αρχίσει να χάνει τη δυναμική της στα τέλη του έτους.

«Το αποτέλεσμα για το τρίτο τρίμηνο πραγματικά δεν φαίνεται καλό και έρχεται σε αντίθεση με τους δείκτες κλίματος που είναι ακόμα καλοί», σχολίασε η Ουλρίκε Κάστενς, οικονομολόγος στην Sal. Oppenheim.

«Ενόψει των προβλημάτων στις αναδυόμενες αγορές, είναι δύσκολο για εμάς να φανταστούμε από πού θα πρέπει να προέλθει μια γρήγορη ανάκαμψη για τη γερμανική βιομηχανία» είπε η οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση παραμένει η μοναδική ακτίδα ελπίδας.