Κάτω από 50% το ποσοστό Ερντογάν με πάνω από το 90% των ψήφων καταμετρημένο – Προς δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών

Κάτω από 50% το ποσοστό Ερντογάν με πάνω από το 90% των ψήφων καταμετρημένο – Προς δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
LIVE: Σε δύο εβδομάδες θα εκλεγεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 23.57

Κάτω από το 50% έπεσε το ποσοστό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Στις 23:00, ο Ερντογάν συγκέντρωνε το 49,94% των ψήφων με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένων, σύμφωνα με το Anadolu.

Επίσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gazete Duvar, με το 88,59% των ψήφων καταμετρημένων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Τούρκος πρόεδρος έχει πέσει κάτω από 50%. Με την εξέλιξη αυτή ανοίξει η προοπτική διεξαγωγής δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα στο 90,00% της επικράτειας, προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 49,86%, ενώ ακολουθεί ο Κιλιτσνταρολγου με 44,38%.

Ο «ρυθμιστής» Σινάν Ογάν δεν παίρνει θέση – θα εξετάσω τις επιλογές λέει στο Twitter

Μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter τοποθετήθηκε για τα έως τώρα αποτελέσματα ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος έχει έρθει τρίτος στην σημερινή κούρσα, διατηρώντας μέχρι αυτήν την ώρα ένα ποσοστό 5,3%. «Θα εξετάσω τις επιλογές» τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανοίξει τα χαρτιά του, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Νωρίτερα ανέφερε: «βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές. Όσοι μας επιτέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις εκλογές με διάφορες πιέσεις, μας κατηγόρησαν άδικα και προσπάθησαν να μας λιντσάρουν, πρέπει να πάρουν πολλά μαθήματα από αυτή την πολιτική εικόνα!

Κάθε αποτέλεσμα θα είναι καλό για το έθνος μας!», κατέληξε ο Σινάν Ογάν, ο πολιτικός που με το ποσοστό 5,3% που κατέλαβε η υποψηφιότητά του αποκτά ρυθμιστικό ρόλο στον αναμενόμενο για τις 28 Μαϊου δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αιχμές και κόντρα για τα αποτελέσματα μεταξύ ΑKP και CHP

Νωρίτερα από τη πλευρά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπήρχε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Σε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά κανάλια στην Τουρκία.

«Γίνονται ενστάσεις στις κάλπες και γι΄αυτό τον λόγο το πρακτορείο Αναντολού δεν τους ενσωματώνει και γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε καθυστερήσεις. Ο 13ος πρόεδρός μας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου».

«Και εδώ είμαστε εμείς, είμαστε εδώ με τον συνασπισμό Μιλέτ θα είμαστε εδώ πέρα και όλοι μαζί αυτό το βράδυ θα παρακολουθήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Σε καμία πλευρά της χώρας μας, κανένας πολίτης μας δεν θα παρασυρθεί ή ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένοι, και όλοι μαζί θα χαμογελάσουμε».

Πηγές του CHP: Ο Κιλιτσντάρογλου «προηγείται στο σύνολο»

Πηγές στο CHP λένε ότι ο Κιλιτσντάρογλου «πραγματικά προηγείται στο σύνολο», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα συνέντευξη Τύπου στο αρχηγείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινόπολη, όπου τα αποτελέσματα είναι πολύ κοντά για τον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο εκπρόσωπος του AKP επικρίνει τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επέκρινε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τα σχόλιά τους αναφορικά με τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Έκαναν μια πολύ βαριά δήλωση. Επιτίθενται στο πρακτορείο Anadolu και ανακοινώνουν εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια δικτατορική προσέγγιση. Είναι μια προσπάθεια δολοφονίας της εθνικής βούλησης», είπε.

Τόνισε τη σημασία της αναμονής για την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

«Ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν βιαστικά στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί δεδομένα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το πρακτορείο Anadolu λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από κανονικούς ανθρώπους».

Συμπλήρωσε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να μας φέρει [στην εξουσία] και μόνο ο λαός μπορεί να μας ρίξει».

Πώς ψήφισαν οι πολίτες της Τουρκίας στο εξωτερικό;

Υπάρχουν κάποια επιμέρους αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, όπου η τουρκική διασπορά είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει στις τοπικές πρεσβείες. Ορισμένες από τις χώρες, όπως η Γερμανία, είναι παραδοσιακά προπύργια των υποστηρικτών του Ερντογάν, ενώ σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακά ψηφίζουν την αντιπολίτευση.

Τί γνωρίζουμε λοιπόν μέχρι στιγμής από τα επίσημα αποτελέσματα;

ΗΝΩΜΈΝΟ ΒΑΣΊΛΕΙΟ: Ερντογάν 16%.

Γαλλία: Ερντογάν 65% / Κιλιτσντάρογλου 32%

Γερμανία: Ερντογάν 65% / Κιλιτσντάρογλου 32%

Ιταλία: Ερντογάν 34% / Κιλιτσντάρογλου 53%

Σουηδία: Ερντογάν 40% / Κιλιτσντάρογλου 57%

ΗΠΑ: Κιλιτσντάρογλου 80% / Ερντογάν 16%

Μόνο το 11% περίπου των καλπών έχει ανοίξει, σε ποσοστό συμμετοχής περίπου 54%.

Διαβάστε ακόμη:

Tουρκικές Εκλογές: Παρέμβαση Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου μέσω Twitter