Κατρούγκαλος: «Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί»

Κατρούγκαλος: «Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί»
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ Γ ΧΙΛΤΟΝ ΘΕΣΜΟΙ

Η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Το ασφαλιστικό είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που η χώρα έχει ανάγκη από δεκαετίες, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι ψευτομεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έλυσαν το πρόβλημα και γιγάντωσαν τα ελλείμματα. Με τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση μειώνει τα ελλείμματα μέσω κυρίως της αρχιτεκτονικής του νέου συστήματος, ανέφερε.

Τόνισε πως η προσαρμογή των επικουρικών συντάξεων αφορά ποσοστό λιγότερο από το 10% αυτών που τη λαμβάνουν, ενώ υπογράμμισε πως οι αναπηρικές συντάξεις δεν θίγονται.

Το σύστημα μας φέρνει μια τομή που το προηγούμενο πολιτικό πελατειακό σύστημα δεν μπορούσε να φέρει, σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων, αντί της αύξησης των εισφορών, που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η δική μας μεταρρύθμιση έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: ισονομία καθώς όλοι – όχι μόνο οι μισθωτοί – θα έχουν επιβάρυνση επί του πραγματικού τους εισοδήματος 20% για την κύρια σύνταξη τους και 7% για την υγεία. Και ποια η απόκλιση από αυτή την εφαρμογή ίσων κανόνων για όλους; Μόνο εκεί όπου υπάρχει η ανάγκη να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι. Για αυτό έχουμε την εθνική σύνταξη και την ειδική ασφαλιστική μεταχείριση των αγροτών. Και το σύστημα αυτό παραμένει ένα αναδιανεμητικό δημόσιο σύστημα, όχι κεφαλαιοποιητικό», σημείωσε.