Κατσέλη: Είναι τρελό να μην έχουμε συμφωνία αύριο

Κατσέλη: Είναι τρελό να μην έχουμε συμφωνία αύριο
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ i-bank ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι τράπεζες δεν απειλούνται άμεσα από «bank run» ανέφερε η επικεφαλής της ΕΤΕ αλλά σε μη συμφωνία η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Συνέντευξη στο BBC έδωσε ο η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη και τόνισε πώς θα ήταν «τρελό» να μην καταλήξουν σε συμφωνία για την κρίση χρέους στην Ελλάδα η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Παράλληλα η κ. Κατσέλη επισημαίνει… πως οι τραπεζες δεν απειλούνται άμεσα από «bank run», αλλά τόνισε πως η κατάσταση είναι σοβαρή και χωρίς συμφωνία θα επιδεινωθεί.

Επίσης δήλωσε στο World BBC Radio 4 πως οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα καθώς αντιμετωπίζονται με «έλλειψη ηγεσίας» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε ακόμη ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία που θα διεύρυνε περαιτέρω την ανισότητα και την φτώχεια στην Ελλάδα.

Επιπλέον, προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, διότι «το κόστος για την ευρωζώνη είναι πραγματικά σοβαρό».

Και πρόσθεσε: «Εάν οι αγορές αποφάισιζαν η Ευρωζώνη δεν αποτελεί αμετάκλητη απόφαση και μια κυβέρνηση μπορεί να κηρύξει πτώχευση, τότε το πρώτο πράγμα που θα συνέβαινε θα ήταν μια κερδοσκοπική επίθεση από τις αγορές για το επόμενο στοηυς πιο αδύναμους συμμετέχοντες στην ευρωζώνη ή το ευρώ.».

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στις αναλήψεις κεφαλαίων αναφέροντας στο BBC πως ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει στο 3% των συνολικών καταθέσεων που υπήρχαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας στα τέλη Απριλίου.

Αλλά οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα μετά από ένα δάνειο από την ΕΚΤ, την Παρασκευή αναφέρει το BBC.