Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 3,2% στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο

Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 3,2% στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο
Photo: pixabay.com
«Πάτημα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην αλλάξει τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική της.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο, δίνοντας «πάτημα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην αλλάξει τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική της.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat και με βάση τα προκαταρκτικά της στοιχεία, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,6% έναντι 2,8% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι -0,4% τον Ιανουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3,3% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% έναντι 2,8% τον Ιανουάριο.

Στην Ελλάδα ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2%, σύμφωνα με την Eurostat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήσεις και μειώσεις

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο (+4% έναντι 5,6% τον Ιανουάριο), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών (+3,9% έναντι +4% τον Ιανουάριο).

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση κατέγραψε ο κλάδος της ενέργειας (-3,7% έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Αντίστροφη μέτρηση για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Τα σημερινά στοιχεία θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% που έχει θέσει για τη σταθερόητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Μεγάλη μερίδα των αναλυτών αναμένει πως η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των βασικών της επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, εξέλιξη που θα ήταν καλοδεχούμενη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από το υψηλό κόστος δανεισμού το οποίο «συνοδεύει» τα υψηλά επιτόκια και τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Μαρτίου, όταν και αναμένονται ανακοινώσεις για τις αποφάσεις επί της επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: