Και οι άνδρες έχουν… ψυχή

Και οι άνδρες έχουν… ψυχή

Η πάλη του «δυνατού φύλου» για ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

της Καρολίν Φέρτσαϊλντ

Πάνω από το 50% των αντρών που συμμετείχαν σε μια πρόσφατη έρευνα δήλωσαν ότι έχουν ακούσει άλλους άντρες να μιλούν για το θέμα της ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή.

Και ο λόγος που οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους άντρες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι επειδή οι ίδιοι οι άντρες δεν το θίγουν ποτέ.

Αυτό είναι το εύρημα μιας έρευνας της Citi στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 μέλη του LinkedIn, άντρες και γυναίκες. Περίπου 80% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν έχουν ακούσει ποτέ έναν επιτυχημένο άντρα να μιλά γύρω από το θέμα της εξισορρόπησης της δουλειάς με το σπίτι, την οικογένεια και την προσωπική ζωή. Την ίδια στιγμή, πάνω από τους μισούς άντρες είπαν ότι έχουν ακούσει άλλους άντρες να συζητούν το θέμα.

Με άλλα λόγια, παρόλο που οι άντρες δεν φαίνεται να κουβεντιάζουν το ζήτημα με τις γυναίκες, αυτό τους απασχολεί ούτως ή άλλως.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία πρόοδο αν δεν υπάρξει ένα κίνημα των αντρών», τονίζει η Αν-Μαρί Σλότερ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης New America Foundation. «Δεν μπορείς να έχεις μόνο το μισό μιας επανάστασης των δύο φύλων».

Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή δεν είναι το μόνο «γυναικείο θέμα» που απασχολεί τους άντρες. Οι περισσότεροι νέοι μπαμπάδες δεν λένε κουβέντα στους ανωτέρους τους γύρω από την έλλειψη αδειών πατρότητας, αλλά 80% των νέων μπαμπάδων στις ΗΠΑ δήλωσαν σε μια πρόσφατη μελέτη ότι έβρισκαν «άτυπους» τρόπους λήψης άδειας πατρότητας. Με άλλα λόγια, κολλάνε μέρες από την άδεια διακοπών και από άλλες άδειες, χωρίς να συζητήσουν το πρόβλημα με το αφεντικό τους.

«Ακόμα και σε εταιρείες που το επιτρέπουν, οι άνθρωποι φοβούνται ότι η οποιαδήποτε παραδοχή του προβλήματος θα τους κάνει να φαίνονται λιγότερο αφοσιωμένοι ή λιγότερο σοβαροί ως προς τις καριέρες τους», επισημαίνει ο Κρις Ντουσέν, αντιπρόεδρος της Care.com.

Υπάρχουν μερικές σημαντικές εξαιρέσεις αντρών που προβάλλουν αυτά τα ζητήματα. Τον Αύγουστο, ο Μαχ Σίρεσον, CEO της εταιρείας λογισμικού MongoDB, απέκτησε μυριάδες θαυμαστών όταν ανάρτησε ένα κείμενο στο ιστολόγιό του όπου δήλωνε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί ώστε να γίνει καλύτερος μπαμπάς. Τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers Μπομπ Μόριτς μοιράστηκε με τους αναγνώστες του Fortune την εκστρατεία του ώστε περισσότεροι άντρες στην εταιρεία του να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα.

«Οι γυναίκες και οι άντρες αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα κάθε μέρα» λέει ο Μόριτς. «Απλώς, συχνά οι άντρες δεν εκφράζουν τον προβληματισμό τους με τον ίδιο τρόπο».

Υπάρχει όμως ένας κρίσιμος τομέας όπου οι άντρες φαίνεται να επικοινωνούν εντονότερα στον εργασιακό χώρο, σε σχέση με τις γυναίκες: η προώθηση του εαυτού τους. Ενώ 40% των γυναικών δήλωσαν ότι προωθούν τη δουλειά τους επαρκώς σε ανώτερα στελέχη, το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν 50%. Ίσως είναι καιρός περισσότεροι άντρες να αρχίσουν να συζητούν τα προβλήματά τους – και όχι μόνο τα επιτεύγματα.