Και φλέβες από εκτυπωτή!

Και φλέβες από εκτυπωτή!

Έγινε με επιτυχία η πρώτη βιοεκτύπωση τεχνητών φλεβών και αρτηριών, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν τις λειτουργίες των φυσικών.

Τη χρονιά που πέρασε, οι ερευνητές θεωρούν ότι έκαναν σημαντικά βήματα στον τομέα παραγωγής τεχνητών οργάνων μέσω της τεχνολογίας 3D βιοεκτύπωσης, Μεταξύ των επιτυχιών ήταν και η εκτύπωση ιστού συκωτιού. Ωστόσο, ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η σύνδεση των τεχνητών οργάνων με το αρτηριακό και φλεβικό σύστημα.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση που έκαναν από κοινού τα πανεπιστήμια Harvard, MIT, Stanford και Sydney, έγινε με επιτυχία η πρώτη βιοεκτύπωση τεχνητών φλεβών και αρτηριών, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν τις λειτουργίες των φυσικών.

Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι η δυνατότητα παραγωγής ολοκληρωμένων οργάνων, τα οποία θα έχουν έτοιμες απολήξεις για να συνδεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αποσαφηνίζουν ότι η πολυπλοκότητα της λειτουργίας των φυσικών οργάνων κάνει το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο και οι κλινικές δοκιμές απέχουν ακόμα αρκετά χρόνια.

Πηγή: digi1.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Η εκτυπωμένη καρδιά «χτυπάει» δυνατά

Δέκα απίστευτες εκτυπώσεις με 3D printers