Και η HSBC αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας

Και η HSBC αντίθετη με την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη εκτιμά η απόσχιση από τη Μ. Βρετανία θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Μετά τη Royal Bank of Scotland και η HSBC τάσσεται ενάντια σε μία πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Ντάγκλας Φλιντ, πρόεδρο της HSBC Holdings Plc, η αβεβαιότητα σχετικά με το νόμισμα της Σκοτίας σε περίπτωση αποχώρησης της Σκωτίας θα μπορούσε να ωθήσει στη φυγή κεφαλαίων από τη Βρετανία, αφήνοντας το χρηματοπιστωτικό της σύστημα σε μια «κρίσιμη κατάσταση».

Όπως αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, η νομισματική ένωση με τη στερλίνα ήταν η «άγκυρα» στην οποία στηρίχτηκε η οικονομική επιτυχία και σταθερότητα της Σκωτίας.

Ο Φλιντ, που είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, δήλωσε ότι η απόφαση των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων να αποκλείσουν μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία είναι κίνηση «απολύτως συνεπής με τις ενέργειες που έχουν ληφθεί στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης» και «με τη γνώση που αποκτήθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα στην ευρωζώνη».

Το ζήτημα του κατά πόσον η Σκωτία θα μπορούσε να κρατήσει το βρετανικό νόμισμα αν τελικώς επικρατήσει το «ναι» στην ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου έχει παρεμποδίσει την εκστρατεία ανεξαρτησίας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει αρνητική σε αυτό και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ, έχει προειδοποιήσει για τις δυσκολίες αυτής της νομισματικής ένωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η Royal Bank of Scotland είναι κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας;