Και σαραντάρα και πρωτάρα

Και σαραντάρα και πρωτάρα

Ποτέ δεν είναι αργά για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

«Όταν φτάνεις τα 40, έχεις μάθει πολλά και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο, έχοντας κάνει φυσικά και πολλά λάθη. Όμως, ο σεβασμός πάει πάντα μαζί με την ηλικία. Όσο πιο μεγάλος είσαι, τόσο ο κόσμος σε λαμβάνει υπόψη του ακόμη πιο σοβαρά». Η επιχειρηματίας Ρακέλ Τζόνσον το λέει αυτό από πρώτο χέρι. Με το που πάτησε τα 40, αποφάσισε να κάνει την ενήλικη επανάστασή της, βάζοντας τίτλους τέλους στην καριέρα της ως διαφημίστρια και κάνοντας μια νέα αρχή. Μαζί με το σύζυγό της, έφτιαξαν τη δική τους startup σχεδιασμού προϊόντων, στο Σαν Φρανσίσκο.

Το μεγαλύτερο κίνητρο, λέει, ήταν η γέννηση της κόρης της και ο ποιοτικός χρόνος που ήθελε να περνά μαζί της. Στην αρχή, «έτρεχε» την εταιρία από το σπίτι. Σήμερα, η Coupage παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, με γνώμονα την πρωτοτυπία κι έμφαση στο σχεδιασμό προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (τα περισσότερα συμβατά με τα αυτά της Apple). «Ακόμη και το στρες που μπορεί να έχω τώρα είναι πιο ευχάριστο», λέει η Ρακέλ στο BBC. «Μου δίνει ώθηση να πάω παρακάτω».

Η περίπτωσή της, φυσικά, δεν είναι η μοναδική. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται πέριξ της ηλικίας των 40, αποφασίζουν -έπειτα από μακρά αναμονή, πειραματισμό και υπολογισμούς- να κάνουν το μεγάλο άλμα στην επιχειρηματικότητα. Για πολλές είναι μια δεύτερη ή και τρίτη επιλογή καριέρας. Όλες όμως δηλώνουν ότι το έκαναν αφού αισθάνθηκαν έτοιμες για να το αποτολμήσουν.

Διαβάστε ακόμη: Αγεφύρωτο το χάσμα στις αμοιβές ανδρών-γυναικών

Μία από αυτές είναι και η 42χρονη Σάρα Γουκ της Hidden Springs Maple. Όταν ανέλαβε την οικογενειακή αυτή επιχείρηση του συζύγου της δεν ήταν παρά μία μικρή, παραδοσιακή εταιρία παρασκευής σιροπιού σφενδάμου, με συντηρητική εμπορική παρουσία στην τοπική αγορά του Βερμόντ. Χάριν, όμως, στην προσωπική ενασχόληση της Σάρα, οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν, ακόμη και στην χονδρική. Κι όλα αυτά μέσω διαδικτύου.

«Έχοντας δουλέψει στη Silicon Valley είχα την ευκαιρία να δω πώς μετασχηματίζεται το λιανικό εμπόριο, αλλά στα 30 μου η αγορά δεν ήταν έτοιμη για τα δικά μου σχέδια», εξηγεί σήμερα η ίδια. Η συνταγή της επιτυχίας της ήταν ένας συνδυασμός του παλιομοδίτικου Βερμόντ και της high-tech Καλιφόρνια. Τώρα, οι πωλήσεις της Hidden Springs Maple διπλασιάζονται σταθερά χρόνο με τον χρόνο.

«Μόλις φτάνεις τα 40 έχεις πια την αυτοπεποίθηση να ακολουθήσεις τον δικό σου δρόμο», τονίζει και η Αμερικανίδα Κάρεν Σκόφιλντ, πρώην στέλεχος σε τηλεοπτικό σταθμό της Νέας Υόρκης, που έφτιαξε τελικά τη δική της επιχείρηση στα 46. Στην αρχή, θυμάται, όλα περνούσαν από τα χέρια της στην εταιρία ενδυμάτων Lucza, που άνοιξε στο Λονδίνο. Η εμπειρία της από το προηγούμενο επάγγελμά της τη βοήθησε σε πολλούς τομείς, αναγνωρίζει. «Όμως η βασική διαφορά», παρατηρεί, «είναι ότι τώρα είμαι εγώ το αφεντικό κι αυτή που παίρνει τις τελικές αποφάσεις».

Διαβάστε ακόμη: «Αριστοτέλης Ωνάσης» γένους θηλυκού

Όσο για το τι συμβουλή έχει να δώσει σε άλλες γυναίκες-επιχειρηματίες; «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η μία να βοηθά την άλλη», υπογραμμίζει, «οποτεδήποτε χρειαστεί και με οποιονδήποτε τρόπο».

Όπως η Σάρα και η Ρακέλ, έχει κι εκείνη αρκετά παραδείγματα σχετικών οργανώσεων να δώσει. Από το «The Next Women» (κάτι σαν ιστότοπος κοινωνικής διαδικτύωσης με κεντρικό θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα) και το «Women 2.0» (παρέχει σημαντικές συμβουλές και στήριξη στον τομέα της τεχνολογίας), έως το «My Next Day Job», που συνεργάζεται με το Prince’s Initiative for Mature Enterprise.