«Κενό» 4-4,5 δισ. ευρώ βλέπει ο Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα

«Κενό» 4-4,5 δισ. ευρώ βλέπει ο Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα

Τι δήλωσε στη συνεδρίαση της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό.

«Τρύπα» μέχρι 4,5 δισ. ευρώ εκτιμά ότι  θα παρουσιάζει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας , ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Με τα σημερινά δεδομένα, μιλάμε για περίπου 4- 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Μπάρτλε, μεταφέροντας ενημέρωση του κ. Σόιμπλε, η οποία είχε προαγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων.

Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση, αν και παραδέχθηκε ότι η Αθήνα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα, αρνήθηκε να μιλήσει για ακριβές ποσό.

«Ως το τέλος του 2014 έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μικρότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί, ενώ είναι ακόμη υπό συζήτηση η συμφωνημένη επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά προγράμματα βοήθειας».

«Από αυτά μπορεί να προκύψει μια επιπλέον ανάγκη το 2014. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, δεν μπορώ να δώσω αξιόπιστη πληροφόρηση», τόνισε και, αναφερόμενος στις πιθανότητες μιας αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν.

Ο Σόιμπλε προκάλεσε πρόσφατα καταιγίδα λέγοντας σαφέστερα παρά ποτέ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, προχωρώντας περισσότερο απ’ ό,τι είχε κάνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 Μέρκελ: «Θα συνεχίσω να πιέζω την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις»