Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης καθώς οι τιμές ανεβαίνουν και η αγοραστική δύναμη καταρρέει.

του Τζέφρι Σμιθ

Το δολάριο ανέβηκε σχεδόν κατά 4% έναντι του ρουβλίου στην αρχή της εβδομάδας, καθώς η άτακτη υποχώρηση των παγκοσμίων τιμών πετρελαίου έβαλε το ρωσικό νόμισμα σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Για το ρούβλι, αυτή ήταν η χειρότερη ημέρα από το 1998, όταν άλλη μια -πολύ μεγαλύτερη- πτώση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου οδήγησαν τη χώρα σε παύση εξυπηρέτησης του εσωτερικού χρέους.

Η ισοτιμία του δολαρίου προς το ρούβλι ανέβηκε από τα 33 ρούβλια ανά δολάριο στην αρχή του έτους σε πάνω από 50 για πρώτη φορά, αγγίζοντας ένα ιστορικά υψηλό σημείο στα 52,66 ρούβλια προτού υποχωρήσει ελάχιστα.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κι αυτές σε ελεύθερη πτώση, ειδικά καθώς ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή του την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιπτώσεις απ’ αυτή την κατάσταση είναι τεράστιες, όχι μόνο για τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών αλλά και για τις οικονομίες εκείνων των χωρών που εξαρτώνται από το πετρέλαιο για τους προϋπολογισμούς και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τους. Πέρα από το ρωσικό νόμισμα, και το νόμισμα της Νιγηρίας έχει καταρρεύσει, χάνοντας μόλις τις τελευταίες μέρες ένα 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Βενεζουέλας έχουν αγγίξει επίπεδα που αντανακλούν τις εκτιμήσεις πολλών για χρεοκοπία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι η επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου και των κυρώσεων προς τη χώρα του θα κοστίσουν στη ρωσική οικονομία 140 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατάρρευση του ρουβλίου είναι πιθανό να θέσει τη ρωσική οικονομία σε ύφεση το νέο έτος. Ο πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας OAO Rosneft δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 2015 αναμένει την τιμή του πετρελαίου να κυμανθεί μεταξύ 70 και 75 δολάρια το βαρέλι – ένα επίπεδο τιμών που σύμφωνα με οικονομολόγους στη Sberbank θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε ύφεση 2%.