Κέρι: «Δεν θα επιστρέψουμε στο Ιράκ»

Κέρι: «Δεν θα επιστρέψουμε στο Ιράκ»

Στη μάχη της Βαγδάτης με την αλ Κάιντα επικεντρώθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η ιρακινή κυβέρνηση και οι φυλές που έχουν συνταχθεί με αυτή θα επιτύχουν στη μάχη τους κατά της αλ Κάιντα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει νέα στρατεύματα στο Ιράκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να απωθήσει του αντάρτες, όμως αυτή είναι μια μάχη την οποία πρέπει να κερδίσει μόνη της», δήλωσε ο Κέρι μία ημέρα αφού το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, μια ομάδα που συνδέεται με την αλ Κάιντα, έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Φαλούτζα.

«Αυτή είναι μια μάχη που ανήκει στους Ιρακινούς (…) Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ. «Θα τους βοηθήσουμε στη μάχη τους, όμως τελικά θα πρέπει να την κερδίσουν και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να το κάνουν», πρόσθεσε.

Ο ιρακινός στρατός έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τοπικές φυλές για να πολεμήσει εναντίον της αλ Κάιντα, η οποία έχει συμμαχήσει με ομάδες σύρων εξεγερμένων σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας ένα κράτος που θα κυβερνάται βάσει της σαρία (ισλαμικός νόμος).

Διαβάστε ακόμη: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ο Κέρι σημείωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, ακόμη και από το περιθώριο της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2, που θα ξεκινήσει στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί πώς το Ιράν, που δεν υποστήριξε την διεθνή συμφωνία για τη Συρία που συνήφθη πέρυσι, θα μπορούσε να είναι «εταίρος σε υπουργικό επίπεδο» στη Γενεύη 2.

Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο από το περιθώριο της διάσκεψης.

«Θα μπορούσαν να συμβάλουν από το περιθώριο; Υπάρχουν τρόποι ώστε να συμμετάσχουν; Μπορεί η αποστολή τους που είναι ήδη στη Γενεύη (…) να είναι εκεί ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία; Είναι πιθανό να υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό», σχολίασε ο Κέρι.

Όσον αφορά την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του για τις απευθείας συνομιλίες που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

«Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν όσους επιδιώκουν την ειρήνη και θα αρνηθούν την υποστήριξη, αλλά και θα εργαστούν ώστε να ασκηθεί διεθνής πίεση σε οποιοδήποτε στοιχείο επιδιώξει να χρησιμοποιήσει βία (για να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση)», υπογράμμισε ο Κέρι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο