Κέρι: «Μην απατάσθε, δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή»

Κέρι: «Μην απατάσθε, δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εάν η Συρία δεν τηρήσει τους όρους για τα χημικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα πως η πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία παραμένει «πραγματική».

«Μην απατάσθε, δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή», είπε ο Αμερικανός υπουργός, που διαβεβαίωσε δημοσίως το Ισραήλ κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είναι ικανή να στερήσει από τη Δαμασκό το χημικό της οπλοστάσιο.

«Η συμφωνία θα είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα εφαρμοστεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι για την επίτευξή της, παραμένει η απειλή της στρατιωτικής δράσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κούφια λόγια», προειδοποίησε ο Κέρι, επισημαίνοντας πως η μη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας θα επηρεάσει άλλες χώρες, περιλαμβανομένων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Κέρι είπε ότι «η συμφωνία μπορεί …να στερήσει απολύτως από τη Συρία όλα τα χημικά της όπλα».

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως το καθεστώς του Σύρου προέδρου Άσαντ συμφώνησε να υποβάλει κατάλογο με το χημικό του οπλοστάσιο εντός μίας εβδομάδας, ενώ σχολίασε ότι η συμφωνία είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο καταστροφής χημικών όπλων μέχρι σήμερα, αλλά προειδοποίησε ότι η επιλογή της προσφυγής στη βία παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται αύριο να ταξιδέψει στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί το πρωί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο θέμα του αφοπλισμού του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Διαβάστε ακόμη: «Νίκη για τη Συρία» η διεθνής συμφωνία για τα χημικά όπλα