Κηδεύεται σήμερα ο Σμηναγός του μοιραίου Mirage 2000-5

Κηδεύεται σήμερα ο Σμηναγός του μοιραίου Mirage 2000-5
Άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας συνοδεύουν τη σορό του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, Σάββατο 14 Απριλίου 2018. Ο 34χρονος Σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος απογειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 12 Απριλίου 2018 από την Σκύρο, με αποστολή την αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών και ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο αεροσκαφών Mirage 2000-5. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα ταφεί ο άτυχος πιλότος Γιώργος Μπαλταδώρος - Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξακρίβωση των αιτίων συντριβής του αεροσκάφους. 

Η κηδεία του άτυχου πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5  που συνετρίβη το μεσημέρι της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σκύρου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Η σορός του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος μεταφέρθηκε με C-130 από την Ελευσίνα στην Καρδίτσα.

Το «παρών» στην κηδεία του 34χρονου, πατέρα δύο παιδιών, αναμένεται να δώσει σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου βρίσκονται από χθες μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συλλέγουν στοιχεία προκειμένου να αποκαλυφθούν τα αίτια του δυστυχήματος. Μαζί τους βρίσκονται τα εξειδικευμένα σε θέματα καταδύσεων σε μεγάλα βάθη, στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίζουν το έργο της. Ανάμεσα στις αποστολές της ΚΟΣΥΘΕ είναι και η ανέλκυση αεροσκαφών από το βυθό.

Προς το παρόν οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του αεροσκάφους και κατ’ επέκταση του καταγραφέα πτήσης που υπάρχει σε αυτό και στα στοιχεία πτήσης του δευτέρου Mirage 2000-5, που εφόσον ανακτηθούν θα μπορέσουν να δώσουν κάποιες απαντήσεις για το τί οδήγησε στη συντριβή.

Πληροφορίες αναμένεται να δώσουν και οι κάμερες του δεύτερου αεροσκάφους που ακολουθούσε το Mirage του 34χρονου Σμηναγού, οι οποίες έχουν καταγράψει όσα συνέβησαν μέχρι τη στιγμή της συντριβής.

Β. Κικίλιας: Ημέρα θρήνου για όλη την Ελλάδα

«Hμέρα θρήνου για όλη την Ελλάδα και μέρα τιμής για το Σμηναγό Μπαλταδώρο που έχασε τη ζωή του για να υπερασπιστεί την Πατρίδα μας» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «την υπέρτατη προσφορά ενός συμπολίτη μας, ενός ανθρώπου που χάρισε το πιο μεγάλο αγαθό, τη ζωή του, για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Όπως είπε, τους τελευταίους μήνες έχει επισκεφθεί πολλές από τις μονάδες στις οποίες ζουν και δουλεύουν τα παιδιά αυτά, τεχνικοί και ιπτάμενοι και θέλησε να διαβεβαιώσει ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ιπτάμενοι τής Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι εξαιρετικοί, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στην Πατρίδα είναι πολύ υψηλού επιπέδου και πρέπει όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουν να την αγκαλιάσουμε και να είμαστε υπερήφανοι».

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι αυτή την κρίσιμη ώρα υπάρχει φιλότιμο και αλληλεγγύη και ο ελληνικός λαός ανοίγει απλόχερα τις αγκαλιές του για τα παιδιά και την οικογένεια του σμηναγού Μπαλταδώρου. «Η λέξη φιλότιμο δε μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα. Και είναι αυτή η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων που τους κάνει στην κρίση στη δυσκολία να ενώνονται και να προσφέρουν τα μέγιστα. Με τη θυσία αυτού του παιδιού αυτό το παράδειγμα εκπέμπεται σε όλη την ελληνική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.