Κιμ σε Λαβρόφ: Παραμένω δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ελπίζει ότι τα ζητήματα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου «θα επιλυθούν κατά στάδια».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι η βούληση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας να κινηθεί προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει αμετάβλητη, συνεπής και σταθερή», μετέδωσε το KCNA, αναφερόμενο στη συνάντηση των δύο ανδρών την Πέμπτη στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ελπίζει ότι τα ζητήματα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου «θα επιλυθούν κατά στάδια» και ότι «η επίλυση των προβλημάτων θα προχωρήσει χάρη σε έναν διάλογο και μια διαπραγμάτευση που θα χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ προειδοποίησε εναντίον των πολύ υψηλών προσδοκιών, προτρέποντας όλα τα μέρη να «αποφύγουν την τάση να τα απαιτήσουν όλα, αμέσως», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η επίσκεψη του Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα έγινε ταυτόχρονα με μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κι έναν βορειοκορεάτη απεσταλμένο, τον στρατηγό Κιμ Γιονγκ Τσολ, με σκοπό να προετοιμαστεί η ιστορική σύνοδος κορυφής των Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ.

Μένει να οριστεί η ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, που προγραμματίζεται να γίνει στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου. Το βασικό πρόσκομμα είναι πιθανόν η έννοια που δίνει η κάθε πλευρά στον όρο «αποπυρηνικοποίηση»: αμφότερα τα μέρη τάσσονται υπέρ αυτής, αλλά το καθένα δίνει διαφορετικό ορισμό και δεν έχουν μπορέσει μέχρι τώρα να καταλήξουν σε συμφωνία για το περιεχόμενό του.

Η Ουάσινγκτον αξιώνει η Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει άμεσα στην καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων της και αυτό να γίνει με επαληθεύσιμο τρόπο, πριν από οποιαδήποτε ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν τη Βόρεια Κορέα. Από την πλευρά της, σύμφωνα με αναλυτές, η Βόρεια Κορέα δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το μόνο στην πραγματικότητα μέσο αποτροπής που διαθέτει χωρίς να λάβει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα επιδιώξουν να ανατρέψουν το καθεστώς.