«Κύμα» παραιτήσεων στη Βρετανία

«Κύμα» παραιτήσεων στη Βρετανία

Αυτοδυναμία Κάμερον, παραιτούνται Μίλιμπαντ, Φάρατζ, Κλέγκ.

Η βαριά ήττα του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές αποτελεί επίσης προσωπική ήττα του ηγέτη του, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Παρά την άνετη επανεκλογή του στην περιφέρειά του στο Ντόνκαστερ της βόρειας Αγγλίας, ο Εντ Μίλιμπαντ, 45 ετών, αισθάνθηκε το ωστικό κύμα της έκρηξης, αφού το κόμμα του πρέπει να αρκεσθεί στις 230 έδρες, πολύ πίσω από τους Τόρις, στους οποίους οι προβλέψεις δίνουν 326 έδρες.

«Ηταν ξεκάθαρα μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύκτα για το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε σήμερα το πρωί «εξαιρετικά στενοχωρημένος». Το σοκ είναι ακόμη περισσότερο ισχυρό, καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν μέχρι την τελευταία στιγμή στήθος με στήθος τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, οι οποίοι είχαν πραγματικά πιστέψει στις πιθανότητες να αναλάβουν την εξουσία έπειτα από πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.

Μέχρι και ο Εντ Μίλιμπαντ, γνωστός για την αδεξιότητά του, και παρά την επικριτική του παρακολούθηση από τα μέσα ενημέρωσης, κατόρθωσε να αποφύγει μέχρι την τελευταία στιγμή τις γκάφες και μάλιστα απέκτησε έναν πρωθυπουργικό αέρα στα μάτια της κοινής γνώμης. Η απογοήτευση από τα εκλογικά αποτελέσματα προκάλεσε αμέσως στους κόλπους των Εργατικών απροκάλυπτες εκκλήσεις για παραίτηση. Ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Τζέρι Σάτκλιφ δήλωσε πρωί πρωί ότι «ήρθε για τον Μίλιμπαντ η στιγμή να παραδώσει τα ηνία».

Τα ονόματα που κυκλοφορούν για την αντικατάστασή του είναι αυτά της υπουργού Εσωτερικών της σκιώδους κυβέρνησης Ιβέτ Κούπερ, του σκιώδους υπουργού Υγείας Αντι Μπέρναμ, του σκιώδους υπουργού Δικαιοσύνης Νταν Τζάρβις και του σκιώδους υπουργού Εμπορίου Τσούκα Ουμούνα. Ο βουλευτής Τζον Μαν έσπευσε να κατηγορήσει τον Εντ Μίλιμπαντ στο Twitter ότι δεν άκουσε τη βάση του κόμματος. Ήδη τον Νοέμβριο είχαν κυκλοφορήσει φήμες για συνωμοσία με σκοπό την εκδίωξη του Εντ Μίλιμπαντ από την ηγεσία, έπειτα από τις χαμηλές του επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα.

Αλλά «ο κόκκινος Εντ» κατόρθωσε να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις των Εργατικών.

Αυτή τη φορά, μοιάζει πιο δύσκολο, ακόμη και αν παραμένει δυνατόν, διότι αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο Συντηρητικό Κόμμα, στους Εργατικούς δεν αρέσει να ξεφορτώνονται με ανηλεή τρόπο τους ηγέτες τους, σύμφωνα με τον Τόνι Τρέιβερς, του London School of Economics.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό των Εργατικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, το κόμμα απέτυχε διότι δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις για τις υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν, που άφησαν το 2010 την Βρετανία στη ψάθα.

Η άνοδος των εθνικιστών του SNP της Σκωτίας και η απειλή μίας συμμαχία του Μίλιμπαντ μαζί τους που προβλήθηκε από τους Τόρις οδήγησαν επίσης στην απώλεια ψήφων για τον Εργατικό Κόμμα υπέρ του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον.

Παραίτήθηκε ο Νικ Κλεγκ
Ο Νικ Κλεγκ  ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Παραίτηση και από τον Νάιτζελ Φάρατζ
Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και ότι μπορεί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Εξασφαλίζει πλειοψηφία ο Κάμερον
Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 325 εδρών, ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για 10 ακόμη από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου. Το Εργατικό Κόμμα ακολουθεί με 228 έδρες.

Στην πράξη, ο αριθμός των 325 εδρών αποτελεί απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, καθώς οι 4 βουλευτές του Σιν Φέιν (Βόρεια Ιρλανδία) θα αρνηθούν να καταλάβουν τις έδρες τους στο Γουέστμινστερ, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εξασφαλίσει και επιπλέον έδρες από τις 10, τα αποτελέσματα για τις οποίες εκκρεμούν.

Ανέβηκε η λίρα
Η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο 1,5520 έναντι του δολαρίου
Με τη νίκη του Συντηρητικού κόμματος στις βρετανικές εκλογές να επιβεβαιώνεται η αγγλική λίρα ανεβαίνει έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο 1,5520 έναντι του δολαρίου το μεσημέρι τοπική ώρα στο Τόκιο, αφού είχε φθάσει στο 1,5425 κατά την έναρξη των συναλλαγών.

Το ευρώ βρισκόταν σε πτώση έναντι στις αγγλικής λίρας στο 0,7230 λίρα ανά ευρώ, έναντι 0,7286 κατά τις πρώτες συναλλαγές και 0,7382 πριν από τη μετάδοση των εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Αντίο Βρυξέλλες;»
«Αντίο Βρυξέλλες;» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με αφορμή το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και τη νίκη των Συντηρητικών του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η νίκη του Κάμερον ενδέχεται να προκαλέσει την ήττα της Ευρώπης, διότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Για τη Γερμανία μια Brexit θα ήταν πάνω απ’ όλα ακριβή», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η παραμονή του Κάμερον στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν αφορά μόνο τα 64 εκατομμύρια Βρετανούς, αλλά θα έχει επιπτώσεις και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οπότε, «αντίο Βρυξέλες;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δείχνει την κατεύθυνση την οποία τώρα αναμένεται να ακολουθήσει η χώρα μέσα στην ΕΕ.

Οι Εργατικοί και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στην ένωση. Οι Συντηρητικοί και το ευρωσκεπτικιστικό Ukip επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τον Κάμερον να έχει δεσμευθεί να αφήσει τους Βρετανούς να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συνεχίσουν να ανήκουν σε μια «μεταρρυθμισμένη ΕΕ». Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν είναι ούτε κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ούτε εντελώς φιλοευρωπαϊστές.
Στα μάτια πολλών Βρετανών η ΕΕ είναι ένα μέρος όπου κυριαρχούν οι αυστηροί κανόνες, η γραφειοκρατία και η κακοφωνία. Προς το παρόν οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι πιθανότητες οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους είναι 50/50.

Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για τη Γερμανία, όπως προειδοποιούν πολλοί οικονομολόγοι και ενώσεις.

Το ερώτημα που θέτει η Handelsblatt είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρει ο Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ. Πάντως, όπως υπογραμμίζουν στη Γερμανία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τη Βρετανία στην ΕΕ με κάθε κόστος.

Ίσως η Μέρκελ να υποστηρίξει μια νομοθεσία που να καθιστά πιο δύσκολη την παροχή κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες από την ΕΕ, όμως σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί τις βασικές ευρωπαϊκές συνθήκες.
Πάντως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, επισημαίνει η εφημερίδα, η Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσει να προσελκύσει με κάθε τρόπο τη Βρετανία, διότι με τον Κάμερον πρωθυπουργό η διάσπαση με την ΕΕ είναι πλέον μια πραγματική πιθανότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ