Κύμα πωλήσεων ορυχείων παρατηρείται σε όλο τον κόσμο

Κύμα πωλήσεων ορυχείων παρατηρείται σε όλο τον κόσμο

Η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία των ΗΠΑ, η Freeport-McMoRan, σχεδιάζει να πουλήσει κάποια από τα ορυχεία της σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Το ίδιο κάνουν και άλλοι δύο παγκόσμιοι εξορυκτικοί γίγαντες, η Glencore και η Anglo American, οι οποίες από πέρυσι προσπαθούν απεγνωσμένα να συλλέξουν ρευστό για να μειώσουν τα χρέη τους.

Η Glencore και η Anglo American έχουν ήδη αρχίσει να πουλάνε ανθρακωρυχεία και ορυχεία χαλκού στην Αυστραλία, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική. Η Freeport δεν προσδιόρισε ποια ορυχεία είναι προς πώληση.

Είναι εντυπωσιακό πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα. Μόλις πριν από δύο χρόνια, ο συγκεκριμένος κλάδος σημείωνε εντυπωσιακή άνοδο και πήγαινε τόσο καλά που η Freeport είχε δώσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει δύο εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Οι τιμές χαλκού και πετρελαίου έχουν, από τότε, πέσει σε επίπεδα κρίσης και η Freeport προσπαθεί να καθησυχάσει όσους εκτιμούν ότι βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Τα χρέη που την πνίγουν ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν δεν προβεί άμεσα σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού για να μειώσει το χρέος της, η εταιρεία μπορεί να καταλήξει να ελέγχεται από τους πιστωτές της» επισημαίνει ο Ντάνιελ Ρορ, αναλυτής της Morningstar.

Η Glencore, ο μεγάλος ελβετικός εξορυκτικός και εμπορικός όμιλος, αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο το προηγούμενο φθινόπωρο. Και ο βρετανικός γίγαντας Anglo American, που ελέγχει την εταιρεία διαμαντιών De Beers, προανήγγειλε τον Δεκέμβρη την περικοπή 85.000 θέσεων εργασίας και την πώληση του 60% των περιουσιακών της στοιχείων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Και οι τρεις εταιρείες είναι αντιμέτωπες με υπέρογκα χρέη, τα οποία συσσωρεύτηκαν λόγω του δανεισμού τους σε πολύ πιο «φωτεινές» χρονικές περιόδους.