Κίνα και Ρωσία έρχονται ακόμη πιο κοντά μέσω τραπεζών και γουαν

Κίνα και Ρωσία έρχονται ακόμη πιο κοντά μέσω τραπεζών και γουαν
Former top Chinese Communist Party leader Mao Zedong peers from China's biggest single-currency note, a 100 Yuan (or Renminbi) note, 22 July 2005 in Beijing. Asia woke to a changed financial landscape after China finally abandoned its decade-old peg to the US dollar, with regional governments and analysts widely applauding Beijing for the move. Asian currencies were uniformly tipped to appreciate in the long-term following China's announcement late 21 July to scrap the yuan peg for an undisclosed trade-weighted basket of currencies, leaving China's new exchange rate set at 8.11 yuan to the dollar compared to the old rate of around 8.28 yuan. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Η έκθεση της Κίνας στον τραπεζικό κλάδο της Ρωσίας τετραπλασιάστηκε μέσα στους πρώτους 14 μήνες του πολέμου.

Ιδιαίτερα αυξημένη έφτασε να είναι η έκθεση των τραπεζών της Κίνας στις ρωσικές τράπεζες εν μέσω των πιέσεων που έθεσαν στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά συστήματα οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της σχολής οικονομικών του Κιέβου (Kyiv School of Economics) που αναλύθηκαν από τους Financial Times, η έκθεση της Κίνας στον τραπεζικό κλάδο της Ρωσίας τετραπλασιάστηκε για το 14μηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος του Μαρτίου του 2023. Η κίνηση ήρθε καθώς οι τράπεζες της Δύσης τέθηκαν υπό μεγάλη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές και τους πολιτικούς των χωρών τους ώστε να φύγουν από τη Ρωσία, ενώ οι κυρώσεις κατέστησαν δυσκολότερη τη λειτουργία των παραπάνω τραπεζών στη Ρωσία.

Οι Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China, China Construction Bank και Agricultural Bank of China αύξησαν τη συνδυασμένη έκθεση τους στη Ρωσία από 2,2 δισ. δολάρια στα 9,7 δισ. δολάρια μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσία. Η ICBC και η Bank of China «μέτρησαν» 8,8 δισ. δολάρια από το παραπάνω ποσό.

Συνολικά, το ποσοστό του ρωσικού τραπεζικού ενεργητικού που κατέχουν οι ξένοι δανειστές μειώθηκε από 6,2% σε 4,9% τους 14 μήνες έως τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι FT υπογραμμίζουν πως οι κινήσεις των κινεζικών τραπεζών υποδηλώνουν τη στροφή της Ρωσίας στη χρήση του γουάν ως αποθεματικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Ο Άντριι Ονοπριένκο, στέλεχος του Kyiv School of Economics, δήλωσε πως «τα δάνεια των κινεζικών τραπεζών στις ρωσικές τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που στις περισσότερες περιπτώσεις δείχνουν ότι το γουάν παίρνει τη θέση του δολαρίου και του ευρώ, φανερώνουν ότι οι κυρώσεις κάνουν τη δουλειά τους».

Παράλληλα, η άνοδος των συναλλαγών του γουάν υποδεικνύει την οικονομική στροφή της Ρωσίας στην Κίνα καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 185 δισ. δολαρίων για το 2022.

Τα «τοξικά» νομίσματα και η αυστριακή Raiffeisen

Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πάνω από το 60% των ρωσικών πληρωμών για εξαγωγές γινόταν σε αυτό που πλέον η Μόσχα αποκαλεί «τοξικά νομίσματα», όπως το ευρώ και το δολάριο. Πριν από την έναρξη της εισβολής, λιγότερο από το 1% των ρωσικών πληρωμών για εξαγωγές γινόταν σε γουάν.

Τα «τοξικά» νομίσματα έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από το μισό των πληρωμών της Ρωσίας για εξαγωγές, ενώ το γουάν συγκεντρώνει το 16% αυτών των πληρωμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται πως με τις αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει το Κρεμλίνο έχει γίνει πολύ δυσκολότερο για ξένες τράπεζες να πουλήσουν ρωσικές θυγατρικές τους. Την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μοίσεβ, επανέλαβε τη θέληση της Μόσχας για να εμποδίσει τις πωλήσεις των ξένων τραπεζών.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank -η ξένη τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία- ενίσχυσε το σύνολο των assets της στη Ρωσία πάνω από 40%, από τα 20,5 δισ. δολάρια στα 29,21 δισ. δολάρια στο τέλος του Μαρτίου. Η αυστριακή τράπεζα έχει ανακοινώσει πως εξετάζει μέτρα αποχώρησης από τη Ρωσία, λέγοντας πως έχει μειώσει την έκθεση της στη χώρα στα 25,5 δισ. δολάρια.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις της Raiffeisen εμφάνισαν κέρδη 867 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2023, αυξημένα κατά 9,6% σε ετήσια βάση. Τα έξοδα της τράπεζας για το προσωπικό της στη Ρωσία έφτασαν τα 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τις πιέσεις προς τους δανειστές που εποπτεύει ώστε να αποχωρήσουν από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times