Κίνα: Στο 7,6% εκτιμάται η ανάπτυξη το 2013

Κίνα: Στο 7,6% εκτιμάται η ανάπτυξη το 2013

Ο βραδύτερος ρυθμός από την δεκαετία του 1990.

Με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2012, αναμένεται να επεκταθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυτή της Κίνας.
Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης , το οποί επικαλείται το πρακτορείο Νέα Κίνα, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί το 2013 στο 7,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της (7,7% το 2012).  Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό από την δεκαετία του 1990, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι υπάρχουν προκλήσεις ενόψει που μπορεί να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την επέκτασή της.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υφίσταται μια πτωτική πίεση στην οικονομική ανάπτυξη», επισήμανε ο Σου Σαοσί, ο υπουργός που είναι επικεφαλής της Επιτροπής για την Εθνική Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας χαρακτηρίζεται επισφαλής και η ζήτηση για τα κινεζικά προϊόντα από το εξωτερικό μειώνεται, ενώ στο εσωτερικό, τα κόστη εργασίας και τα προβλήματα που προκαλεί η μόλυνση του περιβάλλοντος αυξάνονται και η κυβέρνηση έχει κάνει ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, ανέφερε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Οι Κινέζοι επελαύνουν

Η κινεζική κυβέρνηση έχει καταστήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κορυφαία προτεραιότητά της, καθώς επιδιώκει να μεταμορφώσει την οικονομία, μετατοπίζοντας την ώθηση από την εξωτερική στην εσωτερική ζήτηση. Στο πλαίσιο των προσπαθειών να συμβεί ένας τέτοιος μετασχηματισμός θα πρέπει να αναμένεται χαμηλότερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Πάντως ο ρυθμός ανάπτυξης 7,6% φέτος, εάν επαληθευτεί, θα αποδειχθεί πάντως ανώτερος της κυβερνητικής πρόβλεψης (7,5%), ενώ οι στόχοι που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό στο παρελθόν είχαν αποδειχθεί συντηρητικοί και συνήθως είχαν ξεπεραστεί κατά πολύ.

Πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η Κίνα έχει ανάγκη ένα ρυθμό ανάπτυξης 6 ως 7% του ΑΕΠ για να εξασφαλίζει επαρκή αύξηση των θέσεων εργασίας και να επιλύει τα αναπτυξιακά της προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Η οικονομία των ΗΠΑ βγαίνει από τον πάγο