Κίνα – Β. Κορέα: Σι και Κιμ εγκωμιάζουν την «αθάνατη» φιλία ανάμεσα στις χώρες τους

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μετά την ίδρυσή της, το 1949. Η σχέση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες διαδραμάτισε «σημαντικό και θετικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έπλεξε το εγκώμιο της «διαρκούς, υγιούς και σταθερής» σχέσης ανάμεσα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, καθώς οι δύο χώρες γιορτάζουν την 70η επέτειο των διπλωματικών σχέσεών τους. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν έστειλε κι αυτός μήνυμα στον Σι, στο οποίο δηλώνει πως «η αήττητη φιλία» ανάμεσα στις δύο χώρες «θα είναι αθάνατη στην οδό της πραγμάτωσης της υπόθεσης του σοσιαλισμού», μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μετά την ίδρυσή της, το 1949. Η σχέση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες διαδραμάτισε «σημαντικό και θετικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε ο Σι, τον οποίο επικαλείται το Νέα Κίνα. Από τον Μάρτιο του 2018, οι Σι και Κιμ έχουν συναντηθεί πέντε φορές.

Ο Σι Τζινπίνγκ ήταν ο πρώτος κινέζος ηγέτης σε 14 χρόνια που μετέβη στη Βόρεια Κορέα, στην οποία πραγματοποίησε τον Ιούνιο μια πλούσια σε συμβολισμούς επίσκεψη. Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ δήλωσε πως οι δύο χώρες «θα υπερασπίζονται σταθερά την υπόθεση του σοσιαλισμού και θα διαφυλάσσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της χερσονήσου της Κορέας και του κόσμου».

Τα θερμά λόγια από το Πεκίνο έρχονται δύο ημέρες μετά τη γιγάντια στρατιωτική παρέλαση, που οργανώθηκε για να εορτασθεί η 70η επέτειος της ίδρυσης της κομμουνιστικής Κίνας, και την επομένη του τέλους των νέων συνομιλιών που διεξάγονταν στη Σουηδία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα για τα βορειοκορεατικά πυρηνικά. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε πως οι συνομιλίες της Στοκχόλμης απέτυχαν. Ο βορειοκορεάτης απεσταλμένος Κιμ Μιονγκ Γκιλ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η στάση των ΗΠΑ ήταν για τους Βορειοκορεάτες «τεράστια απογοήτευση», ωστόσο η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε πως είχε «καλές συνομιλίες» με τους Βορειοκορεάτες.

Των συνομιλιών της Στοκχόλμης προηγήθηκαν μήνες στασιμότητας η οποία ακολούθησε τη συνάντηση τον Φεβρουάριο ανάμεσα στον Κιμ και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνομιλίες άρχισαν έπειτα από δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο.