Κίνδυνος να μπλοκάρει η δόση του ενός δισ. ευρώ

Κίνδυνος να μπλοκάρει η δόση του ενός δισ. ευρώ

Βασικό «αγκάθι» ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τον οποίο οι θεσμοί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Ισχυρές επιφυλάξεις εκφράζουν οι θεσμοί σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, την ώρα που και οι τράπεζες εντοπίζουν σημεία απόκλισης από τα συμφωνηθέντα.  Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, από το οποίο εξαρτάται ως ένα βαθμό η απόφαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι θεσμοί έστειλαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας επιστολή στην κυβέρνηση (με την υπογραφή του Ντέκλαν Κοστέλο), διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις τους, ενώ τις δικές τους παρατηρήσεις υπέβαλαν χθες και οι τράπεζες.

Οι διαφωνίες των θεσμών ως προς τον ν. Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται στην πρόβλεψη για δύο παράλληλα συστήματα, του ενός για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα ψηφιστεί τώρα και του άλλου για την ευρύτερη αναθεώρηση του νόμου αργότερα. Θεωρούν, επίσης, υψηλά τόσο το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας (250.000 ευρώ) όσο και τα όρια περιουσίας (ακίνητη περιουσία ώς 200% της οφειλής και καταθέσεις ώς 50% της οφειλής), υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ρυθμίσεις καταστρέφουν την «κουλτούρα πληρωμών». Επίσης, είναι αντίθετοι στη δυνατότητα να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Στο μεταξύ, κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα καθώς από τις εξελίξεις θα κριθεί εάν το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα ανάψει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση της Κομισιόν που θα βγει την Τετάρτη στη δημοσιότητα, από τη μια παρουσιάζονται οι τομείς στους οποίους έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος και από την άλλη θα παρατίθενται τα μέτωπα στα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες και καθυστερήσεις. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται οι αποκρατικοποιήσεις, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και οι διορισμοί των γενικών γραμματέων και των διευθυντών στο Δημόσιο.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην λάβει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», προειδοποίησε λίγες ημέρες το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στις 28 Φεβρουαρίου θα γίνει το Euro Working Group κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

Την 1η Μαρτίου αναμένεται να δημοσιευτεί η έκθεση της Moody’s και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μια αναβάθμιση από τον ελεγκτικό οίκο. Μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Eurogroup εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο να προχωρήσει η έκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσα στον Μάρτιο.

Στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει την εκταμίευση ή όχι της δόσης ύψους ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Εάν το EWG έχει διαπιστώσει ελλείψεις στην ολοκλήρωση των μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων, η απόφαση για την εκταμίευση θα αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Απρίλιο.