Η κινεζική εκδοχή των Windows

Η κινεζική εκδοχή των Windows

Η Κίνα αναπτύσσει τον ανταγωνιστή της Microsoft και του Android.

Για άλλη μια φορά, η Κίνα υιοθετεί μια εθνικιστική στάση σε τεχνολογικά ζητήματα, αυτή τη φορά προωθώντας το δικό της λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Ο στόχος: να περιοριστεί η εξάρτηση της Κίνας από εταιρείες λογισμικού των ΗΠΑ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua αποκάλυψε την είδηση την Κυριακή, αναφέροντας την κατασκοπεία των ΗΠΑ ως μια από τις αιτίες που οι Κινέζοι μηχανικοί αναπτύσσουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Το νέο λογισμικό θα είναι άμεσα ανταγωνιστικό προς τα Microsoft Windows και το Google Android, και θα διατίθεται τόσο για τους Κινέζους καταναλωτές όσο και για το κυβερνητικό προσωπικό.

Το λειτουργικό σύστημα αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει ένα εγχώριο λειτουργικό σύστημα. Ένα από τα βασικά στρατιωτικά πανεπιστήμια μηχανολογίας παρουσίασε το 2001 ένα προϊόν που ονομάστηκε Kylin. Και η Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών έθεσε σε κυκλοφορία το Κινεζικό Λειτουργικό Σύστημα (China Operating System – COS) φέτος τον Ιανουάριο. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να «πιάνει» όπως τα Windows.

Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ αναπτύσσεται από μια ομάδα υπό την ηγεσία του Γκουανιάν Νι, ο οποίος υπήρξε ένας εκ των συνιδρυτών της Lenovo, του κινεζικού κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, το 1984. Ο ίδιος παραμένει μια κορυφαία φιγούρα στο χώρο της τεχνολογίας στην Κίνα.

Ο Νι δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ηγηθεί της προώθησης του εν λόγω έργου και να βοηθήσει τους Κινέζους developers.

Σημειώστε ότι όταν η Microsoft έπαψε να παρέχει υποστήριξη για τα Windows XP τον περασμένο Απρίλη, άφησε περίπου τρία τέταρτα των κινέζικων ηλεκτρονικών υπολογιστών στο έλεος των bugs και του κακόβουλου λογισμικού.

Διαβάστε ακόμη:

Έξι κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας που πρέπει να ξέρετε

Το Candy Crush Saga έπιασε Κίνα

Η Κίνα «σκαρφαλώνει» στην κορυφή των επιχειρηματικών ταξιδιών