Κινέζος πρωθυπουργός: Ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο

Κινέζος πρωθυπουργός: Ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο

Ο Λι Κετσιάνγκ με άρθρο του αναφέρεται στις νέες προοπτικές για βαθύτερες ελληνοκινεζικές σχέσεις και στην επικείμενη επίσκεψη του στην Ελλάδα. 

Με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ που καταφθάνει αύριο στην Αθήνα, περιγράφει τις νέες προοπτικές για βαθύτερες ελληνοκινεζικές σχέσεις.

«Η κινεζική και η ελληνική οικονομία λειτουργούν συμπληρωματικά, κάθε μία με τα δικά της ισχυρά σημεία και με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας. Η Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των υποδομών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις καταξιωμένες επιχειρήσεις της να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρει ο Λι Κετσιάνγκ.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, συνοδευόμενος από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και πολυμελή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη στην επίσκεψη από τις 19 μέχρι τις 21 Ιουνίου. Για το χρόνο της επίσκεψης του εξηγεί ότι επέλεξε «αυτή την όμορφη εποχή που ανθίζουν οι πανσέδες». Η επίσκεψη του στην Ελλάδα έπεται της επίσκεψης του στη Βρετανία.

«Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Κίνας επισημαίνοντας, σε άλλο σημείο του άρθρου του, ότι «μια βαθύτερη, συνεκτική, στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας θα συμβάλει περισσότερο στην ευημερία των δύο λαών και στην πρόοδο του κόσμου».

Ο Λι Κετσιάνγκ τονίζει ότι η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών. «Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα παραβρεθώ στο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Θαλάσσιας Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στους παραδοσιακούς τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της λογιστικής υποστήριξης και της ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και να την επεκτείνουμε στα νέα πεδία των θαλάσσιων επιστημονικών ερευνών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μια τέτοια συνεργασία θα αποτελέσει ισχυρή τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις δύο χώρες».

Στον επίλογο του άρθρου του ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ανατρέχει στο πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν Ελλάδας και Κίνας καθώς «εκπροσωπούν τα λίκνα του Ανατολικού και του Δυτικού πολιτισμού. Τόσο η αλληλεπίδρασή μας κατά το παρελθόν όσο και η συνολική συνεργασία μας σήμερα μαρτυρούν τη μεγάλη ελκυστική δύναμη και την άπειρη ζωτικότητα διαφορετικών πολιτισμών. Μια βαθύτερη, συνεκτική, στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας θα συμβάλει περισσότερο στην ευημερία των δύο λαών και στην πρόοδο του κόσμου».

Διαβάστε ακόμη: 

«Συμμαχία» Ελλάδας-Κίνας στην Έρευνα και την Τεχνολογία

«Σταματήστε τη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ»