Κίνηση «ματ» από την EBay: Πούλησε το StubHub στη Viagogo έναντι 4,05 δισ. δολαρίων

Κίνηση «ματ» από την EBay: Πούλησε το StubHub στη Viagogo έναντι 4,05 δισ. δολαρίων
Τί οδήγησε τον διαδικτυακό κολοσσό στην απόφαση να πουλήσει το δημοφιλές marketplace εισιτηρίων που πέρυσι συνεισέφερε το 11% των συνολικών εσόδων του;

της Liana Baker, Bloomberg

Η EBay Inc. πουλάει το marketplace εισιτηρίων StubHub στην ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια εταιρεία Viagogo για 4,05 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην εταιρεία να επικεντρωθεί στον κύριο ιστότοπο λιανικής πώλησης και να αντιμετωπίσει την πίεση από ακτιβιστές μετόχους.

Η Starboard Value και η Elliott Management Corp., το hedge fund με έδρα στη Νέα Υόρκη του οποίου ηγείται ο δισεκατομμυριούχος Paul Singer, πρότειναν νωρίτερα φέτος ένα σχέδιο βελτίωσης των επιδόσεων της EBay, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της StubHub. Τον Μάρτιο, η εταιρεία συμφώνησε να προσθέσει στο διοικητικό συμβούλιο δύο μέλη που υποστηρίζονται από ακτιβιστές και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει μια στρατηγική αξιολόγηση.

Η τιμή της μετοχής της EBay αυξήθηκε κατά 3,6%, αγγίζοντας τα 36,44 δολάρια το πρωί της Δευτέρας. Φέτος, οι μετοχές της έχουν ανέβει κατά 29%, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία περίπου 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πίεση για αλλαγή οδήγησε στην αποχώρηση του Devin Wenig από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της EBay τον Σεπτέμβριο. Ο Wenig απολύθηκε αφότου απέτυχε να αναπτύξει την πλατφόρμα marketplace και συγκρούστηκε με το διοικητικό συμβούλιο επειδή δεν ήθελε να πουλήσει τo τμήμα αγγελιών, όπως είπαν άνθρωποι με γνώση του ζητήματος.

Ο Wenig ανέλαβε την EBay αφότου αυτή διαχωρίστηκε από την PayPal το 2015 και είχε δεσμευτεί να δώσει ώθηση στην εταιρεία. Για να ανταγωνιστεί την Amazon.com Inc., ο Wenig προσπάθησε να φρεσκάρει την εικόνα της EBay μεταξύ των νεότερων πελατών, έκανε ευκολότερη την πλοήγηση στον ιστότοπο, και εκμεταλλεύτηκε την τεχνητή νοημοσύνη για να δώσει στους έμπορους της EBay πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το τι θέλουν οι αγοραστές και πόσα λεφτά είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Όμως, τα αποτελέσματα άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και η Amazon συνεχίζει να αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και να κατακτά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και περισσότερους πελάτες σε σχέση με την EBay.

Η EBay αγόρασε το StubHub το 2007 πληρώνοντας 310 εκατομμύρια δολάρια, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαδικτυακή πλατφόρμα της για δευτερογενείς πωλήσεις θέσεων σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Σήμερα, το StubHub είναι το μεγαλύτερο marketplace μεταπώλησης εισιτηρίων στις ΗΠΑ, με καθαρά έσοδα από συναλλαγές ύψους περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο τμήμα συνεισέφερε το 11% των συνολικών εσόδων της EBay το τρίτο τρίμηνο.

Ο Eric Baker, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viagogo, συνίδρυσε τη StubHub ενώ σπούδαζε στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά έφυγε πριν πουληθεί η εταιρεία. «Εδώ και καιρό ήθελα να ενώσω τις δύο εταιρείες», είπε. «Είμαι πολύ υπερήφανος για το πώς έχει αναπτυχθεί το StubHub τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τις δυνατότητες που προσφέρει το κοινό μέλλον μας».

Συνδυαστικά, οι εταιρείες θα πουλάνε εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια ημερησίως σε περισσότερες από 70 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Viagogo, με έδρα στη Γενεύη, αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγές στις δραστηριότητές της αφότου έγινε αποδέκτης σφοδρής κριτικής από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (Competition and Markets Authority – CMA), για παραπλάνηση πελατών. Η CMA ανέστειλε τη δικαστική δίωξη τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε λάβει υπόψη της τις κατηγορίες ότι παραβίαζε τη νομοθεσία προστασία των καταναλωτών και είχε ενσωματώσει σχετικές αλλαγές.

Η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, ανέφεραν οι εταιρείες.