«Κινητό, φέρε καφέ!»

«Κινητό, φέρε καφέ!»

Ένα app ειδικά για... junkies της καφεΐνης.

Τον πίνουμε το πρωί με το που ανοίγουμε το μάτι. Τον καταναλώνουμε -πολλοί σε… κουβάδες- στη δουλειά. Τον τιμούμε τακτικά στις πρωινές και απογευματινές μας συναντήσεις.

Όμως, για πολλούς ο καφές αποδεικνύεται κατά τι ακριβούτσικο πια «σπορ»: αρκεί να κάνετε έναν πρόχειρο υπολογισμό των σχετικών μηνιαίων εξόδων σας και θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι.

Ιδού λοιπόν ένα app συνδρομητικής υπηρεσίας για παντός είδους καφέδες, που υπόσχεται στους χρήστες του άφθονη και οικονομικά συμφέρουσα καθημερινή καφεποσία! Ονομάζεται CUPS -ελληνιστί «φλυτζάνια»- και «σπάει» ήδη τα ταμεία σε Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ.

Πώς λειτουργεί; Κατ’ αρχάς βασίζεται σε αμισθί συνεργασίες με ανεξάρτητες (εκτός εμπορικών αλυσίδων δηλαδή) καφετέριες, που έχουν καταχωρηθεί με GPS στη λίστα της εφαρμογής. Ο χρήστης επιλέγει πρώτα την καφετέρια, μετά το ρόφημα που θέλει. Λαμβάνει έναν κωδικό, τον οποίο δίνει στον υπάλληλο του καταστήματος που έχει επιλέξει. Και κάπου εκεί ολοκληρώνεται, χωρίς χρήματα, η εκπτωτική συναλλαγή.

Αυτή βασίζεται στο συνδρομητικό πακέτο που έχει διαλέξει ο εκάστοτε χρήστης. Στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα -όπου το μέσο κόστος ενός καφέ κυμαίνεται από 2 έως 4,5 δολάρια το φλιτζάνι ανάλογα το είδος- το CUPS προσφέρει με 45 δολάρια το μήνα απεριόριστα λίτρα καφέ φίλτρου (γαλλικό, αμερικάνικο κλπ) ή τσάι.

Σχεδόν με τα διπλάσια -με 85 δολάρια μηνιαία συνδρομή- οι χρήστες του app μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και σε παντός είδους ροφημάτων του espresso. Για όσους πάντως δεν είναι και τόσο φανατικοί λάτρεις του καφέ, προσφέρονται μικρότερες συνδρομές, της τάξης των 5, 10 και 20 δολαρίων το μήνα, με δέλεαρ 1-3 φλυτζάνια δώρο.

Εάν κάποιος υπερβεί για κάτι ψιλά τη μηνιαία συνδρομή του, δεν χρεώνεται επιπλέον. Εάν πάλι δεν την εξαντλήσει μέχρι σεντ, το CUPS κράτα όσα ψιλά έχουν περισσέψει. Μοναδικός πραγματικός περιορισμός είναι ότι μεταξύ των παραγγελιών θα πρέπει να μεσολαβεί το λιγότερο μισή ώρα.

Οι δουλειές στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι το app πάει καλά. Στις καφετέριες του δικτύου CUPS οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 20%. Οι χρήστες λένε ότι εξοικονομούν ένα 30% στα μηνιαία έξοδά τους για καφέδες.

Και τώρα, οι Ισραηλινοί ιδρυτές της πρωτότυπης startup -που άρχισαν πιλοτικά την εφαρμογή του app στη χώρα τους, σε 100 καφετέριες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ, προτού κάνουν επιχειρηματική «απόβαση» στη Νέα Υόρκη- υπολογίζουν ότι σύντομα θα αυξήσουν τον αριθμό των συνεργαζόμενων καφετεριών στις 200 μόνον στο Μανχάταν.

«Το νούμερο δεν είναι τυχαίο», λέει ένας από τους συνιδρυτές της startup, ο Γκιλάντ Ροτέμ, που παρεμπιπτόντως πίνει 4 με 6 φλυτζάνια καφέ στη διάρκεια μίας δύσκολης ημέρας. «Τόσα», εξηγεί, «είναι και τα Starbucks που λειτουργούν στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμη:

Πικρός… καφές

Ο καφές που μπορείς να ψεκάσεις στο δέρμα σου