Κινητοποίηση «εθνικής ενότητας» από τον Ολάντ για τη γαλλική «11η Σεπτεμβρίου»

Κινητοποίηση «εθνικής ενότητας» από τον Ολάντ για τη γαλλική «11η Σεπτεμβρίου»

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με αξιωματούχους, αλλά και ηγετικές φιγούρες όλων των πολιτικών κομμάτων έχει ο Γάλλος πρόεδρος.

Με στόχο την επίτευξη της εθνικής ενότητας μετά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo, που χαρακτηρίστηκε από τον γαλλικό Τύπο η «11η Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των πολιτικών κομμάτων, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν και σε μία μαζική πορεία την προσεχή Κυριακή στο Παρίσι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα συμμετάσχει σε αυτήν την κινητοποίηση. Αυτό το κόμμα, οι επιτυχίες του οποίου στις εκλογικές αναμετρήσεις απειλούν την κυβερνητική πλειοψηφία υπό τους Σοσιαλιστές όπως και τη δεξιά αντιπολίτευση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, κατήγγειλε εξ αρχής το ενδεχόμενο του αποκλεισμού του από την «εθνική ενότητα» στην οποία κάλεσε η γαλλική κυβέρνηση.

Ο Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει στο ναδίρ, την ώρα που δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, έσπευσε αμέσως στην πρώτη γραμμή των γεγονότων μετά την χθεσινή επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo. Από τον τόπο της επίθεσης, της πιο πολύνεκρης στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «εθνική ενότητα» προτού κηρύξει τριήμερο «εθνικό πένθος» από σήμερα.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που πραγματοποίησε πολλές έκτακτες συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών της αστυνομίας, της χωροφυλακής και των πληροφοριών, πρέπει να διαχειριστεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα κρίση στη Γαλλία.

Ο πρώτος συνομιλητής του που εκλήθη πριν από τα στελέχη των άλλων πολιτικών κομμάτων, ήταν ο προκάτοχός του, ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός Νικολά Σαρκοζί (2007- 2012) που είναι πρόεδρος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και αντίπαλος του Ολάντ για το 2017, ο οποίος αντήλλαξε με τον Γάλλο πρόεδρο μία χειραψία στην είσοδο των Ηλυσίων. Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό μετά την αποχώρηση του Σαρκοζί και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ολάντ το Μάιο του 2012.

«Έχω καθήκον να ανταποκριθώ σε αυτήν την πρόσκληση» προκειμένου «να επιδείξουμε το κλίμα της εθνικής ενότητας μπροστά σε μια επίθεση που διαπράχθηκε από αποφασισμένους φανατικούς εναντίον του πολιτισμού, της Δημοκρατίας και εναντίον των ιδεών που είναι για εμάς πολύτιμες» δήλωσε ο Νίκολα Σαρκοζί μετά τη συνάντηση.

Και άλλα στελέχη πολιτικών κομμάτων έγιναν και θα γίνουν δεκτά εντός της ημέρας, ενώ αύριο ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Το κλίμα εθνικής ενότητας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και μέσω της διοργάνωσης μιας «δημοκρατικής πορείας» την Κυριακή στο Παρίσι έπειτα από πρωτοβουλία των αριστερών κομμάτων. Το κόμμα UMP που κάλεσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ήδη ότι θα συμμετάσχει. Το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει προσκληθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αυτήν την πορεία.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική Charlie Hebdo.