Κίνητρα στις τράπεζες για διαγραφές δανείων

Κίνητρα στις τράπεζες για διαγραφές δανείων

Τριπλή ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια-Τροποποιείται ο νόμος Σταθάκη για μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων.

Κίνητρα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας νοικοκυριών, καθώς και των μικρών επαγγελματιών ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».

Οι τρεις πλευρές επιταχύνουν τις απαιτούμενες αλλαγές στο συνολικό πλαίσιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, ώστε αφενός να λυθούν τα χέρια των τραπεζών και αφετέρου να επέλθει συμφωνία με το κουαρτέτο των θεσμών για την πολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Για τον λόγο αυτό και αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας με μέλη που θα εκπροσωπούνται και από τις τρεις πλευρές.

Οι αλλαγές που πρόκειται να δρομολογηθούν είναι οι εξής:

1) Θα θεσπιστούν κίνητρα προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Η αλλαγή που πρόκειται να γίνει είναι το ποσό που θα σβήνεται να μη φορολογείται ως εισόδημα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να προχωρούν σε διαγραφές χωρίς επιβαρύνσεις.

2) Τροποποιείται ο νόμος Σταθάκη, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης (funds) «κόκκινων» δανείων όσο κυρίως ως προς τις κατηγορίες που θα επιτρέπεται να πωλούνται.

3) Η τρίτη αλλαγή που δρομολογείται έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Άμεσα θα είναι έτοιμη η πράξη του διοικητή που θα καθορίζει λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (funds).