Κυβερνήσεις κατασκοπεύουν χρήστες της Apple και της Google μέσω ειδοποιήσεων push, καταγγέλλει γερουσιαστής

Κυβερνήσεις κατασκοπεύουν χρήστες της Apple και της Google μέσω ειδοποιήσεων push, καταγγέλλει γερουσιαστής
ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 29: In this photo illustration, Gmail and Google logos are displayed on a mobile phone screen in Ankara, Turkiye on November 29, 2023. Omer Taha Cetin / Anadolu (Photo by Omer Taha Cetin / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Η Apple δήλωσε ότι τώρα μπορεί να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες με το κοινό.

Αγνώστων στοιχείων κυβερνήσεις παρακολουθούν χρήστες smartphone μέσω των push notifications των εφαρμογών τους, προειδοποίησε την Τετάρτη Αμερικανός γερουσιαστής, σύμφωνα με το Reuters.

Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ron Wyden δήλωσε ότι ξένοι αξιωματούχοι ζητούν τα δεδομένα από την Google της Alphabet και την Apple. Παρόλο που οι λεπτομέρειες ήταν λίγες, η επιστολή παρουσιάζει έναν ακόμη τρόπο, μέσω του οποίου οι κυβερνήσεις μπορούν να παρακολουθούν τα smartphones.

Οι εφαρμογές όλων των ειδών βασίζονται στις ειδοποιήσεις push για να ειδοποιούν τους χρήστες smartphone για εισερχόμενα μηνύματα, έκτακτες ειδήσεις και άλλες ενημερώσεις. Αυτό που οι χρήστες συχνά δεν συνειδητοποιούν είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι ειδοποιήσεις ταξιδεύουν μέσω των διακομιστών της Google και της Apple.

Αυτό δίνει στις δύο εταιρείες μοναδική εικόνα της κίνησης που «ρέει» από αυτές τις εφαρμογές προς τους χρήστες τους και με τη σειρά τους τις φέρνει «σε μοναδική θέση να διευκολύνουν την κυβερνητική παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές», δήλωσε ο Wyden.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να «καταργήσει ή να τροποποιήσει οποιαδήποτε πολιτική» που εμπόδιζε τις δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την κατασκοπεία των push notification.

Σε δήλωσή της, η Apple τόνισε ότι η επιστολή του Wyden της έδωσε το άνοιγμα που χρειαζόταν για να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες με το κοινό σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο οι κυβερνήσεις παρακολουθούσαν τις push notifications.

«Σε αυτή την περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μας απαγόρευσε να μοιραστούμε οποιαδήποτε πληροφορία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Τώρα που αυτή η μέθοδος έχει γίνει γνωστή, ενημερώνουμε την αναφορά μας για τη διαφάνεια ώστε να περιγράφουμε λεπτομερώς αυτού του είδους τα αιτήματα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε σχετικά με την παρακολούθηση των push notification ή αν εμπόδισε την Apple ή την Google να μιλήσει γι’ αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: