Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας προτείνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας προτείνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος

«Αν μέσα στο 2014 δεν δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής και πολιτικής ενότητας, η χώρα θα αχθεί μόνη της, εκτός ευρωζώνης».

Κυβέρνηση Εθνικής και Πολιτικής Ενότητας, που θα πετύχει μια «Νέα Μεγάλη Συμφωνία», με τους εταίρους ζητά ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. «Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις και οι όποιες ελίτ ή κατανοούν ότι η μεγάλη ευκαιρία διάσωσης της χώρας είναι η επίτευξη της Νέας Μεγάλης Συμφωνίας με τους εταίρους ή αναλαμβάνουν την ιστορική ευθύνη του πολιτικού αδιεξόδου και των καταστροφικών συνεπειών που θα προκαλέσει» λέει χαρακτηριστικά. Εκτιμά ότι «αν μέσα στο 2014 δεν δημιουργηθούν συνθήκες εθνικής και πολιτικής ενότητας, η χώρα θα αχθεί μόνη της, εκτός ευρωζώνης».

Όπως σημειώνει, η χώρα την επόμενη τριετία δεν κινδυνεύει από ατύχημα στις τράπεζες ή αδυναμία αποπληρωμής κάποιου ομολόγου, αλλά από καταρρεύσεις παραγωγικών πεδίων της πραγματικής οικονομίας, όπως η μεταποιητική, η βιοτεχνική και η βιομηχανική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη: Με 153 βουλευτές έμεινε η κυβέρνηση

Η συμφωνία που προτείνει πρέπει να περιλαμβάνει:
– Απόσβεση του χρέους σε βάθος χρόνου με την έκδοση μακροχρόνιου ομολόγου προς τα κράτη της ευρωζώνης και την ΕΚΤ.

– Μείωση επιτοκίων που θα είναι καθαρά συμβολικού χαρακτήρα

– Αναδιευθέτηση του χρόνου καταβολής των εναπομεινάντων τόκων

– Διαπραγμάτευση για ειδικές χρηματορροές

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το ενδεχόμενο απαίτησης να υπογραφούν συμφωνίες για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις επιλογές των εταίρων. Ωστόσο, τονίζει ότι σε τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να υπογράψει καθώς κάτι τέτοιο θα «ανέτρεπε ριζικά όλα τα δεδομένα ύπαρξης και προοπτικής του εν λόγω κόμματος».