Κυβέρνηση και τραπεζίτες συζήτησαν για πλειστηριασμούς και ρευστότητα

Κυβέρνηση και τραπεζίτες συζήτησαν για πλειστηριασμούς και ρευστότητα

Δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τη ρευστότητα της οικονομίας.

Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν  οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά των τραπεζών, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τα stress test, το θέμα της ρευστότητας στην αγορά και των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, για το οποίο οι τραπεζίτες φέρεται να δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις εφόσον τεθεί σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο.

Σάλλας: «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών»
Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στη σύσκεψη λέγοντας ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα «stress tests» των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της Οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι Τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70 χιλιάδων ή των 100 χιλιάδων ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: H τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν υπάρξει πρόοδος

Βενιζέλος: Η τρόικα θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό
Αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

O κ. Βενιζέλος είπε ότι «συνεχίσαμε την συζήτηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γιατί όπως ξέρετε αναμένουμε την επιστροφή της τρόικας, το κλείσιμο αυτής της συζήτησης και το άνοιγμα της νέας σελίδας. ‘Αρα, κάνουμε, όπως είπαμε και χθες, διπλή δουλειά επί της ουσίας για το μέλλον. Όχι μόνο για το παρόν, για τα τρέχοντα θέματα». Σημείωσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει «το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου».

Σε ερώτηση «αν θα προλάβουμε» απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι «εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι δανειστές συνεχίζουν να διατυπώνουν ενστάσεις απάντησε: «Όχι ενστάσεις. Έχουν ορισμένες απόψεις κι εμείς έχουμε τις δικές μας με βάση τις προτεραιότητες της χώρας, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από κάποια πράγματα. Η δική τους εντύπωση μπορεί να είναι διαφορετική για κάποια άλλα πράγματα, αλλά εμείς προτάσσουμε πάντα το δικό μας συμφέρον, τη δική μας οπτική γωνία, την εθνική, την αναπτυξιακή, την κοινωνική».

Ερωτηθείς για το «αν υπάρχει πιθανότητα να μην έχει βρεθεί λύση με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους» είπε: «Όχι. Θα έχει βρεθεί λύση σε όλα, αλλά βεβαίως αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να έχουμε μια λύση με την τρόικα αλλά να έχουμε κι ένα κλίμα εσωτερικό συναίνεσης και σταθερότητας, που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματά μας, τα δημοσιονομικά».

Αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών: «Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχαμε με τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Κάναμε συνάντηση με τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, όχι με τους τραπεζίτες. Και κάναμε συνάντηση με στόχο τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία και την κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά. ‘Αρα, τώρα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα. Προβλήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, προβλήματα επενδύσεων, προβλήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια, η οποία έχει άγχος και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Τέλος αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λέγοντας «είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς των μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας, για τα νοικοκυριά τα οποία είναι φτωχά ή μεσαία. Λοιπόν, αυτά είναι θέματα που τα λύνουμε με ευκολία τώρα, επειδή κρατήσαμε όρθια την ελληνική οικονομία».

Σε ερώτηση τέλος για το αν το ασφαλιστικό είναι στην συζήτηση απάντησε ότι είναι μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα, όχι για την ουσία που αφορά τον συνταξιούχο και πρόσθεσε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ