Κυβέρνηση μέσα στην… κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση μέσα στην… κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

Σε διάταξη μάχης θέτει τους υπουργούς του που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Του Γιάννη Πιτταρά

Αρχίζει και ξετυλίγει το κουβάρι για το τι ακριβώς εννοούσε με τη φράση του «η κυβέρνηση να αποκτήσει προοδευτικό πρόσημο» ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε τους υπουργούς του που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα σε διάταξη μάχης αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, για πολιτικές εξελίξεις το προσεχές Φθινόπωρο, ίσως και πρόωρες εκλογές!

Ζήτησε μάλιστα να έχουν διακριτή παρουσία από τους «γαλάζιους» συναδέλφους τους εντός της κυβέρνησης, συστήνοντας μάλιστα να δείχνουν με τις πολιτικές τους επιλογές, τις προτάσεις και τις υπουργικές τους πρωτοβουλίες ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι άλλο κόμμα από τη ΝΔ».

Ενδεικτική είναι η φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους υπουργούς του ότι «στην κυβέρνηση λειτουργούν όχι μόνο ως υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και ότι εκπροσωπούν την παράταξη», ενώ ζήτησε να ενημερώνεται ο ίδιος για ευρύτερα πολιτικά θέματα που μπορεί να προκύπτουν, ώστε να επιλύονται και να μην δημιουργείται εικόνα σύγχυσης και ανέξοδων εντάσεων.

Αυτό το διακριτό στίγμα, που φάνηκε και από την επιλογή – έστω και δειλά – να τεθεί από την Χαριλάου Τρικούπη συνολικά θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της μνημονιακής συμφωνίας για απολύσεις, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σαφές από τις μελλοντικές επιλογές των υπουργών του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά ζητημάτων, όπως πχ το θέμα των σχολικών φυλακών ή ακόμα και την περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, με τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διαγωνίζονται ήδη για την αναγκαιότητα να υπάρξει μια πολιτική λύση…

Μετά και την πρόσφατη αναφορά του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ότι «η συνεχής παρουσία της τρόικα στην Αθήνα δημιουργεί πρόβλημα», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τα θέματα της διαθεσιμότητας μπαίνουν στο γενικότερο πλαίσιο για τις συζητήσεις και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που αφορά και στη βιωσιμότητα του χρέους, τα δημοσιονομικά, και άλλα θέματα που η ίδια η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι θα μπορούσαν να τεθούν εκ νέου στην τρόικα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά και την μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα ωστόσο ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σταθερότητα της κυβερνητικής πορείας, χαρακτηρίζοντας ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αφορά σε πρόσωπα, αλλά στην υποχρέωση των κομμάτων και των βουλευτών για σταθερότητα».

Πηγή: news247.gr