Κυβέρνηση: «Οπλίζει» νέα εργαλεία στο μέτωπο της ακρίβειας

Κυβέρνηση: «Οπλίζει» νέα εργαλεία στο μέτωπο της ακρίβειας
2022-05-17 10:52:02 ENSCHEDE - A fruit stall at the Enschede weekly market. Consumers have paid 9.6 percent more expensive in recent months than a year earlier. This was mainly due to a further rise in the prices of foodstuffs, including meat. Vegetables, dairy products, bread and grains also became more expensive. ANP EMIEL MUIJDERMAN netherlands out - belgium out (Photo by Emiel Muijderman / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Σύσκεψη στο Μαξίμου και έπονται ανακοινώσεις. Σε βρεφικό γάλα και προσφορές το κέντρο βάρους της νέας δέσμης μέτρων.

Μειώσεις τιμών, μέσω ενίσχυσης του ανταγωνισμού, σε βρεφικό γάλα, πάνες και απορρυπαντικά και νέο πλαίσιο για τις προσφορές τύπου «1+1» ώστε να προκύπτει πραγματικό όφελος για τον καταναλωτή, φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση με το νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -ειδικά των τροφίμων- ενόψει και των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ 12/1 για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το 2023 αλλά και τα ηχηρά μηνύματα των δημοσκοπήσεων για την έντονη ανησυχία των πολιτών για τα οικονομικά τους τη νέα χρονιά -σε σημείο οι έξι στους δέκα να θεωρούν ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα (Alco για λογαριασμό του Alpha)- η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι μια σειρά από παρεμβάσεις ζυμώνονταν το τελευταίο διάστημα, σε συνέχεια της εφαρμογής μέτρων όπως η Μόνιμη Μείωση Τιμής από 5% για διάστημα 6 μηνών από τους προμηθευτές του λιανεμπορίου, το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, το «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων με την επιβολή προστίμων σε πολυεθνικές.

Τα νέα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες, θα έχουν στόχο τη μείωση των τιμών σε ένα αρκετά ικανό ποσοστό, ώστε να λειτουργήσει καταπραϋντικά για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, όπως αναφέρθηκε. Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως το φαινόμενο της ακρίβειας αντιμετωπίζεται ήδη μέσω αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις αλλά και με συστηματικές παρεμβάσεις ώστε να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών που εν τέλει θα οδηγήσουν σε οφέλη για τον καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ειδικό βάρος στη νέα δέσμη μέτρων έχουν τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έρευνας σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τις τιμές στο γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, όπου διαπιστώνονται αυξήσεις στην τοπική αγορά έως και σε τριψήφιο ποσοστό. Όπως και με παλαιότερη έρευνα που αναδείκνυε ανάλογη κατάσταση στα καθαριστικά και αποτέλεσε αφορμή για πιο αυστηρή επιτήρηση των πρακτικών πολυεθνικών με δραστηριότητα στα απορρυπαντικά, έτσι και με την πρόσφατη έρευνα φαίνεται να «στοχοποιούνται» οι εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά βρεφικό γάλα. Ζητούμενο είναι η μείωση των τιμών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται «έκπτωση» στα εν λόγω προϊόντα από μεγάλους προμηθευτές. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ στην αγορά για κακές πρακτικές, με τον υπουργό Ανάπτυξης να τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να διορθώνει τις στρεβλές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Εντωμεταξύ, ανάλογη παρέμβαση με αυτήν στο βρεφικό γάλα αναμένεται και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων με υψηλές τιμές στο ράφι συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, μέσω ενός νέου πλαισίου που θα διέπει το καθεστώς προσφορών. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να αποτρέψει φαινόμενα προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που έχουν υποστεί ανατιμήσεις για συγκεκριμένο διάστημα και επιπλέον, ένα μέρος του ποσοστού που δίνουν ως έκπτωση οι προμηθευτές στο λιανεμπόριο, τα λεγόμενα πιστωτικά σημειώματα, να περνά ως μείωση τιμής στο τιμολόγιο πώλησης, ώστε να αποτυπώνεται στην τιμή στο ράφι.

Σήμερα στις 10.00 πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε στις 12.00 να ακολουθήσουν ανακοινώσεις και εξειδίκευση των νέων μέτρων από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: