Κλείνει το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ντόναλντ Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόρους του ιδρύματος φέρεται να χρησιμοποίησε για διάφορους σκοπούς η οικογένεια του Αμερικανού προέδρου, παραβιάζοντας τη νομοθεσία.

Τον γύρο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης κάνει η είδηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να κλείσει το φιλανθρωπικό ίδρυμά του, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι παραβίασε τους κανόνες που απαγορεύουν στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να χρηματοδοτούν τους επικεφαλής τους, τις εταιρείες τους ή τις οικογένειές τους.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα κλείσει το ίδρυμα για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Το προηγούμενο διάστημα είχε αποκαλυφθεί ότι το ίδρυμα είχε προχωρήσει σε αμφιλεγόμενες ενέργειες, όπως για παράδειγμα, είχε πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του Τραμπ σε μια υπόθεση, είχε αγοράσει ένα μεγάλο πορτρέτο του και είχε συμβάλει οικονομικά στην πολιτική καριέρα του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μία από τις λέσχες γκολφ που ανήκουν στον πρόεδρο κατέβαλε ποσό μεγαλύτερο των 158.000 δολαρίων στο ίδρυμα. Τα χρήματα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο ενός δικαστικού διακανονισμού μετά από μια μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος της λέσχης.

Στην τελευταία φορολογική δήλωση που υπέβαλε, το ίδρυμα Τραμπ ανακοίνωνε ότι πρόκειται να κλείσει και ζητούσε να του δοθεί η έγκριση να μοιράσει τους πόρους που παραμένουν στα ταμεία του, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι NBC News.

Το ίδρυμα, το ενεργητικό του οποίου είναι μικρότερο από 1 εκατ. δολάρια, «βιάζεται να μοιράσει το υπόλοιπό του το συντομότερο δυνατόν για να βοηθήσει πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις», ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP