Κλείνουν τα σύνορα με την Τουρκία- Τέλος οι πτήσεις από Βρετανία

Κλείνουν τα σύνορα με την Τουρκία- Τέλος οι πτήσεις από Βρετανία
Ένας άντρας κοιτάζει τον πίνακα αναχωρήσεων πτήσεων στο άδειο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια τρίωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, Αθήνα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το εν λόγω μέτρο δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις χώρες του πρώτου άρθρου.

Κόβονται από τα μεσάνυχτα όλες οι επιβατικές πτήσεις από την Βρετανία, ενώ διακόπτεται κάθε σύνδεση με την Τουρκία βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, η κυβέρνηση αποφάσισε:

Άρθρο πρώτο 1. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει:

α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα,

β) Τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων,

γ) Τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

  1. Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Άρθρο δεύτερο 1. Σε κάθε περίπτωση, σε πρόσωπα που προέρχονται από τις χώρες του πρώτου άρθρου και εξαιρούνται ή δεν καταλαμβάνονται από την εφαρμογή της παρούσας, είναι δυνατόν να εφαρμόζονται τα μέτρα των περιπτώσεων (β), (γ) και (ε) της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Η παρούσα δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις χώρες του πρώτου άρθρου.