«Κληρώνει» σήμερα για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Κληρώνει» σήμερα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Οι ανακοινώσεις Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ και η «κόντρα» ΔΝΤ – Σόιμπλε για τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

Η Eurostat αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα Παρασκευή τα επίσημα στοιχεία για τις χώρες της Ευρωζώνης, μέσω των οποίων θα αποτυπώνεται η οικονομική κατάσταση κάθε χώρας τη χρονιά που πέρασε.

Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα ανακοινωθούν επίσης το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα περίπου επτά φορές υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά το ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά στο κατά πόσον η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται την Παρασκευή να αποκαλύψει δεδομένα σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, τα οποία η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει τη Δευτέρα. Το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατoνομαστεί. Ο στόχος του προγράμματος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ» αναφέρεται σχετικά.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, παρά το καλύτερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, το ΔΝΤ δεν εμφανίζεται πεπεισμένο πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το επίπεδο επιδόσεων για το 2018 και παραπέρα. Το Ταμείο εκτιμά πως τουλάχιστον το μισό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 προήλθε από μέτρα «μίας χρήσης» παρά από δομικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με άτομο ενημερωμένο σχετικά με την εν λόγω ανάλυση. Αυτό έχει κάνει το ΔΝΤ να ζητά επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Υπενθυμίζεται πως η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, πως τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό. Ακόμη, υπογράμμισε πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Η απάντηση Σόιμπλε

«Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να ανακάμψει. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Είναι δυνατόν, εάν υλοποιήσει ακόμη και το 50%, ή κάτι περισσότερο, από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» επισήμανε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Αισιοδοξώ για συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα… Είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του ΔΝΤ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, επισήμανε εξάλλου ο γερμανός υπουργός. «Το ΔΝΤ έχει κουραστεί να ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις» εκτίμησε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Σε διατλαντικές συμπληγάδες για χρέος-πλεονάσματα