Ο CEO του Twitter λογοδοτεί στο Κογκρέσο για τις πρακτικές της εταιρείας του

Ο CEO του Twitter λογοδοτεί στο Κογκρέσο για τις πρακτικές της εταιρείας του
epa05032956 Jack Dorsey, co-founder and CEO of Twitter and of mobile payments company Square, does an interview after the start of trading of Square on the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, New York, USA, 19 November 2015. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κατάθεση του Τζακ Ντόρσεϊ έρχεται μετά από αυτή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ που έδωσε απαντήσεις για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ αποτελεί την πιο πρόσφατη περίπτωση CEO τεχνολογικής εταιρείας που οδηγείται στην Ουάσιγκτον, με την Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου να ανακοινώνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter θα καταθέσει σχετικά με το περιεχόμενο της εταιρείας και τις πρακτικές ελέγχου του. Ο Ντόρσεϊ θα μιλήσει στο Κογκρέσο στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Το Twitter είναι μια εξαιρετικά ισχυρή πλατφόρμα που μπορεί να αλλάξει την εθνική συζήτηση σε μια εποχή που το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει ένα tweet, viral», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γκρεγκ Γουόλντεν σε δήλωσή του. «Όταν αποφάσεις σχετικά με τα δεδομένα και το περιεχόμενο γίνονται υπό αδιαφανείς διαδικασίες, ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να εγείρει αντιδράσεις».

Το Twitter ήταν υπό πίεση από πολλούς μετά την απόφασή του να μην μπλοκάρει το συνωμοσιολόγο Άλεξ Τζόουνς νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο. Η απόφαση του Twitter το διαχώρισε από άλλους «γίγαντες» των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, την Apple και το Spotify, τα οποία έκλεισαν τους λογαριασμούς του Τζόουνς καθώς θεώρησαν ότι παραβίαζε τους όρους χρήσης περί «εκφοβισμού» και «ομιλίας μίσους». Την ίδια περίοδο το Twitter κατηγορήθηκε επίσης για την απαγόρευση χωρίς ξεκάθαρη αιτία σημαντικών «φωνών» της δεξιάς- έναν ισχυρισμό που η εταιρεία έχει σθεναρά αρνηθεί να σχολιάσει.

Ο Γουόλντεν συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή περιμένει τον Ντόρσεϊ να είναι «άμεσος και ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τις σύνθετες διαδικασίες πίσω από τους αλγόριθμους της εταιρείας και τις επικοινωνίες σχετικά με έλεγχο περιεχομένου».

Η κατάθεση του Ντόρσεϊ έρχεται μετά από αυτή του CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, την προηγούμενη άνοιξη όταν εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου προκειμένου να λογοδοτήσει για τη μαζική διαρροή δεδομένων από το κοινωνικό δίκτυο. Η κατάθεση του Ζούκερμπεργκ διακοπτόταν συχνά από τα μέλη του Κογκρέσου που αδυνατούσαν να καταλάβουν τις βασικές αρχές που διέπουν το Facebook- κάτι που θα μπορούσε να ξανασυμβεί στην κατάθεση του Ντόρσεϊ.