Κομισιόν: Χωρίς την έγκριση της τρόικας ο προϋπολογισμός

Κομισιόν: Χωρίς την έγκριση της τρόικας ο προϋπολογισμός

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων ή συμπληρωματικού προϋπολογισμού. 

Χωρίς την έγκριση της τρόικας είναι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή, υπογράμμισε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση του ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, αλλά χρειάζεται ακόμη περαιτέρω εργασία σε ορισμένα ζητήματα πριν υπάρξει οριστική συμφωνία. Όπως τόνισε, τις επόμενες εβδομάδες θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, κάτι που είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αν αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ ανέφερε ότι ένα από τα ζητήματα προς επίλυση είναι το δημοσιονομικό κενό σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό του 2014. Ακόμη τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι περαιτέρω πρόοδος απαιτείται στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ανταγωνισμό, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το αυριανό Eurogroup, που θα συζητήσει τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών- μελών, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι δεν αναμένει να διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως τόνισε, την τελική ευθύνη για το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου έχει ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε πάντως την ετοιμότητα του Όλι Ρεν να ενημερώσει για την πρόοδο των συζητήσεων στην Αθήνα, σε περίπτωση που το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ κατέληξε λέγοντας ότι, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση διακόπηκε, οι συζητήσεις συνεχίζονται από τις έδρες των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Μέρκελ: «Κανείς δεν περίμενε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα»