Κομισιόν: «Υπό όρους» η διάθεση του κοινωνικού μερίσματος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν πως δεν θα επιτραπούν μονομερείς ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα.

Στην πάγια θέση της πως η διάθεση του κοινωνικού μερίσματος από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη της, φαίνεται να εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν αντιμετωπίζει καταρχήν τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, βασισμένη στο υπερπλεόνασμα που επετεύχθη. Ωστόσο, θεωρεί απαραίτητη τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των θεσμών σε ό,τι αφορά το ύψος του κοινωνικού επιδόματος και τις κατηγορίες των πολιτών που τελικώς θα δικαιούνται να το λάβουν.

«Είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από το επιπλέον πλεόνασμα που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που να προσβάλει τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση, αλλά ούτε να θέσει υπό νέους κινδύνους την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν από δύσκολη έως απίθανη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα τέλη του έτους και τονίζουν τη σημασία της υλοποίησης των συμφωνηθέντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε ακόμη: Αδύνατη η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017