Κομισιόν: Περιμένουμε την “πλήρη τήρηση των συμφωνιών” για το Brexit από τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας

Κομισιόν: Περιμένουμε την “πλήρη τήρηση των συμφωνιών” για το Brexit από τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας
(FILES) In this file photo taken on March 29, 2017 A pro-remain protester holds up an EU flag with one of the stars symbolically cut out in front of the Houses of Parliament shortly after British Prime Minister Theresa May announced to the House of Commons that Article 50 had been triggered in London on March 29, 2017. - The UK and European Union will on December 30 sign a mammoth trade pact to put the seal on their drawn-out Brexit divorce in the dwindling hours before they part ways definitively at the dawning of 2021. (Photo by OLI SCARFF / AFP) Photo: AFP
Αν και είχε ταχθεί κατά του Brexit το 2016, η Λιζ Τρας στη συνέχεια στήριξε φανατικά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, μετά την εκλογή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι. Αντιμετωπίζουμε μαζί πολλές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ελπίζω σε μια εποικοδομητική σχέση, με την πλήρη τήρηση των συμφωνιών μας», έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν. Η Λιζ Τρας έχει απειλήσει ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψαν μετά το Brexit οι δύο πλευρές για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και είχε ταχθεί κατά του Brexit το 2016, η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στη συνέχεια στήριξε φανατικά την αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ, υιοθετώντας συχνά έναν πολύ δηκτικό τόνο απέναντι στις Βρυξέλλες. Εκείνη ήταν που προώθησε τον νόμο με τον οποίο το Λονδίνο σκοπεύει να μην τηρήσει το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, γεγονός που εγείρει τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου της Βρετανίας με τους Ευρωπαίους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου επτά διαδικασίες επί παραβάσει και μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη τήρηση όσων προβλέπονται από αυτό το πρωτόκολλο, στόχος του οποίου είναι να προστατευθεί η ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η επιστροφή στα «σκληρά» χερσαία σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.