Κομισιόν: Πρόστιμο ράπισμα 500 εκατ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Κομισιόν: Πρόστιμο ράπισμα 500 εκατ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές
02 December 2021, Baden-Wuerttemberg, Villingen-Schwenningen: An Apple logo is seen on a MacBook Air. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι Βρυξέλλες θα κατηγορήσουν την Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης 

Πρόστιμο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβάλει η ΕΕ στον τεχνολογικό κολοσσό Apple, λόγω παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι Financial Times. 

Το πρόστιμο θα ανακοινωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα και είναι αποτέλεσμα αντιμονοπωλιακής έρευνας σε σχέση με το εάν η Apple έχει χρησιμοποιήσει τη δική της πλατφόρμα για να ευνοήσει τις υπηρεσίες της έναντι των ανταγωνιστών της.

Ειδικότερα, η έρευνα εξέτασε εάν η Apple δεν επέτρεψε οι εφαρμογές της να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone για φθηνότερες εναλλακτικές πρόσβασης σε συνδρομές μουσικής εκτός του App Store. Ξεκίνησε αφότου η Spotify υπέβαλε επίσημη καταγγελία στις ρυθμιστικές αρχές το 2019.

Η Επιτροπή θα κρίνει ότι οι ενέργειες της Apple είναι παράνομες και αντιβαίνουν στους κανόνες του μπλοκ ενώ θα απαγορεύσει την πρακτική της τεχνολογικής εταιρείας να μπλοκάρει τη δυνατότητα χρηστών στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές.

Οι Βρυξέλλες θα κατηγορήσουν την Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και επιβολή αντιανταγωνιστικών εμπορικών πρακτικών στους αντιπάλους, ανέφεραν οι πηγές των FT, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα υποστηρίζει ότι οι όροι του τεχνολογικού γίγαντα ήταν «άδικοι όροι συναλλαγών».